Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A New York Times fotósai kapták mindkét amerikai fotós Pulitzert

A New York Times amerikai napilap két fotósa nyerte a sajtófotó kategóriában osztott idei amerikai Pulitzer-díjakat.

World Press Multimedia 2014 - itt a győztesek

Forrás: Marco Casino

Török tüntetések testközelből, őrült dél-afrikai vonatszörfösök és a toronyházak évszázadokon átívelő története - kihirdették a World Press Multimedia 2014 győzteseit.

A World Press Photo 2011 óta negyedik alkalommal megrendezett multimédiás testvérpályázatára hosszú és rövid anyagokat, valamint interaktív dokumentarista alkotásokat vártak. A beérkezett 373 pályamű közül kilencet díjazott a fotósokból és multimédiás szakértőkből álló zsűri.

Manipuláció miatt kizárták a döntős képek nyolc százalékát a World Press Photón

Egy nem manipulált, győztes kép: Természet (sorozat), 3. díj: Egy öt éves csimpánz a Kokolopori Csimpánz Rezervátumban a Kongói Demokratikus Köztársaságban 2011. január 25-én. További díjnyertes fotókért kattintson a képre!
Forrás: National Geographic/Christian Ziegler

A zsűrizés utolsó körbe került, tehát a győzelemre esélyes fotók nyolc százalékát ki kellett zárni a World Press Photo nemzetközi sajtófotó versenyből, mert manipulálták őket a British Journal of Photography értesülései szerint.

Öt kategóriadíj, egy nagydíj és két kategóriadíj az Origo fotósainak a Magyar Sajtófotó pályázaton.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Kihirdették a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat eredményét. A legkiemelkedőbb teljesítménynek Bielik István szíriai polgárháborúban készült sorozatát ítélte a zsűri, a legjobb emberközpontú fotográfiáért járó nagydíjat Hajdú D. András, az Origo fotóriportere kapta, és a legjobb harminc éven aluli fotós is origós lett, Mudra László személyében.

Részletek az Origo cikkében >>

Az év természetfotósa 2013


Forrás: WPY/Luis Javier Sandoval - további képekért kattintson a fotóra!

Idén 49. alkalommal osztották ki a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Worldwide által meghirdetett természetfotós pályázat díjait. A díjazottak között három magyar fotós is szerepel.

Csak szíriai kép nyert Pulitzert 2013-ban

Forrás: AFP/Javier Manzano - Kattintson a képre a részletekért!

Hajdú D. András második díjat nyert a MAKÚSZ fotópályázatán

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége Fehéren::Feketén – Felelősen a cigány–magyar együttélésről címmel hirdetett fotópályázatot, másfél millió forint összdíjazással. A zsűri, melynek elnöke Sára Sándor filmrendező, volt, és további tagjai Kopek Gábor fotográfus, a MOME rektora, Benkő Imre fotográfus, Nándorfi Máté képszerkesztő, MTVA/MTI valamint Száraz Miklós György író, az [origo] fotóriporterének, Hajdú D. Andrásnak ítélte oda a pályázat második díját.

Hajdú D. András "A fal, amit kerítésnek hívunk" képsorozatát díjazták, melyből két részletben jelent meg multimédiás anyag az [origo]-n, egy interaktív képriport és egy hosszabb mini-dokumentumfilm, mely a Hégető Honorka-díj nagydíját is elnyerte.

A pályázat első díját Schild Tamás Szép cigánynak lenni című sorozata nyerte, a harmadik helyezett Molnár Zoltán Romák Erdélyben címmel indult pályázata lett.

A zsűri által, a pályázatokból válogatott szabadtéri kiállítás nyílik a Millenáris Parkban Budapesten április 12-én, pénteken, ahol egy másik [origo]-s fotóriporter, Pályi Zsófia feltámadó roma népviseletet dokumentáló képei is ki lesznek állítva, melyek az [origo]-n szintén hangos képriport formájában jelentek meg először. A kiállítás május 3-ig látható.

A kiállításon látható továbbá Czakó Adorján Sziasztok!, Stiller Ákos Mint a ma született, Somoskői Tamás Együtt!, Vancsó Zoltán Az orroddal egy vonalban, Balogh Zoltán A Lunik 9-es lakótelep gyermekei és az Ivett és Dezső naplója, Schild Tamás Istenhátamegettiek és Vörös terem, Balázs Attila Napszámosok, Juhász Orsolya Sorsok, Jederán György Triptichon III. című alkotások.

Az egyik legrangosabb amerikai fotós szaklap, a PDN diákdíját nyerte Hirling Bálint

Fotó: Hirling Bálint

A Photo District News fotóhallgatóknak kiírt pályázatán a dokumentarista fotógráfia nagydíját Hirling Bálint, a BKF fotó szakos hallgatója, az [origo] egyik külsős fotóriportere nyerte el.

A díjazott sorozat az amatőr testépítők világát mutatja be.

Részletek a PDN oktatási kiadványának 2013 tavaszi számában >>

Az [origo] két fotóriportere ismét Pécsi József-ösztöndíjas

Hajdú D. András és Pályi Zsófia a 2011-es Magyar Sajtófotó-pályázat díjátadóján | Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az [origo] két fotóriportere, Hajdú D. András és Pályi Zsófia 2013-ra is elnyerte a MANK Képző- és Iparművészeti Lektorátus Pécsi József fotóművészeti ösztöndíját. Az ösztöndíjat Hajdú D. Andrásnak harmadik, Pályi Zsófiának második alkalommal hosszabbították meg.

A kiírás szerint az ösztöndíj célja, hogy segítse az önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges fotográfusok pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához.

Az ösztöndíjat elnyert fotóművészek névsora

I. ösztöndíjas időszak:

Bíró Eszter
Bartha Máté
Szombat Éva

II. ösztöndíjas időszak:

Ember Sára
Kasza Gábor
Pályi Zsófia
Péter Ildikó
Stiller Ákos

III. ösztöndíjas időszak:

Hajdú D. András

Forrás: http://lektoratus.hu/osztondijak/Pecsi.Nevsor.13.html

Brutalitás és gázai gyász az év sajtófotóin


Fotó: Paul Hansen/Dagens Nyheter (Svédország)

Svéd fotóriporter gázai gyászolókat ábrázoló képe lett az év sajtófotója World Press Photo nemzetkozi sajtófotó-pályázaton. Összesen kilenc kategóriában osztottak díjakat, 32 ország 54 fotóriportere részesült elismerésben. A díjnyertes felvételeket tizenkét nap alatt választotta ki a zsűri 5666 fotóriporter több mint százezer felvétele közül.

Olvasd tovább az [origo]-n >>

Teljes képernyős galéria a nyertes képekből >>

Újabb díjat nyertek az [origo] fotóriporterei


Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az [origo] fotóriporterei, Hajdú D. András és Szabó Balázs nagybányai romatelepekről szóló multimédiás riportja nyerte el a Hégető Honorka-díj fődíját. 2013-ban tizedik alkalommal osztották ki az előző év legjobb, hátrányos helyzetű társadalmi csoportok problémáit bemutató televíziós és online alkotásait elismerő díjat.

További nyertesek és információ az [origo] cikkében >>

A díjnyertes hangos-videós fotóriport >>

Négy magyar döntős a Sony World Photography Awardson


Gárdi Balázs döntős képe Felix Baumgartnerről

Kihirdették a Sony World Photography Awards 2013-as fotópályázatának professzionális, nyitott és ifjúsági kategóriájában nevezettek döntőseit, és négy magyar fotós alkotásai is esélyesek az abszolút és a kategória díjakra.

A hivatásos fotósok között az Emberek kategóriában Gárdi Balázs került be a döntősök közé Felix Baumgartner ugrásáról készült képeivel.

A nem hivatásosak versenyén az Építészet kategóriában Forgács István, Pillanatfelvétel kategóriában pedig Nagy Tamás döntős.

Az ifjúsági, 20 év alatti fiatal fotósok döntősei között is van magyar, Ilian Filin képe a Kultúra kategóriában került szűkített listára.

A Sony World Photography Awards idei versenyére 170 országból közel 122 000 alkotás érkezett. A beérkezett pályázatok között olyan témájú képek is szerepeltek, mint a szíriai konfliktus, Barack Obama elnöki kampányútja, vagy egy tanulmány a kabuli moziközönségről.

A nyitott (nem hivatásos) és az ifjúsági kategória nyerteseit március 19-én hirdetik ki, a professzionális kategória győzteseit április 25-én.

Az [origo] fotó képgalériája a magyar döntősök képeivel >>

A World Press Photo 2013-as multimédia versenyének eredményei

Nemrég megszülettek a mnultimédia verseny győzetesei a World Press Photón, lehet mazsolázni:

http://www.worldpressphoto.org/multimedia-gallery/2013-multimedia-contest

Megnyílt a jelentkezés a WPP-re

Ne felejtsetek el időben regisztrálni, mert csak úgy lehet képeket feltölteni!

http://submit.worldpressphoto.org/

Bejelentették a Deutsche Börse fotógráfiai díj finalistáit

 


The Afronauts © Cristina De Middel

Két feltörekvő fotós, Cristina De Middel és Mishka Henner fog megküzdeni a 30 000 fontos díjért már ismert fotográfusokkal, az Adam Broomberg & Oliver Chanarin szerzőpárossal és Chris Killippel.

Bővebb információ a BJP-n >>

Kiírták a második Tim Hetherington-ösztöndíjat

A Líbiában elhunyt fotóriporter nevét viselő, a World Press Photo és a Human Rights Watch által gondozott ösztöndíjra november 15-ig lehet pályázni. Az ösztöndíjra már folyamatban lévő, az emberi jogok témakörét érintő témákkal pályázhatnak azok, akik 2008 és 2012 között részt vettek a World Press Photo pályázaton (a 2012-es pályázat nyertesei egyébként október végéig megtekinthetők a budapest Néprajzi Múzeumban).

Részletek itt: http://www.worldpressphoto.org/2012-tim-hetherington-grant

Félmillió dollár fotózással - két fotós is a MacArthur Genius Grants idei díjazottjai között

Forrás: MacArthur Foundation

Az amerikai MacArthur Alapítvány minden évben kiválaszt 20-40 embert, akik kreatív munkát végeznek, és egyszeri, feltételek nélküli, félmillió dolláros ösztöndíjjal jutalmazza őket. Az idei 23 díjazott között két fotós is van. A díj 31 éves fennállása alatt az ideiekkel együtt mindössze 13 fotós részesült a kitüntetésben.

A VII egyik alapítója, Gary Knight lesz a World Press 2013 zsűrielnöke

Forrás: AFP/Maximilien Lamy

A VII munkáit eléggé szeretjük itt az [origo] fotónál. Az ügynökség egyik alapítója, Gary Knight (a képen jobbra, balra John Stanmeyer) lesz a 2012-es év sajtófotó-terméséből a legjobbakat kiválasztó zsűri elnöke. Nyilván nem ezért jelentették most be, de az 2011-es év legjobb sajtófotóinak kiállítása pedig épp Budapesten, a Néprajzi Múzeumban állomásozik, október végéig.

Magyar fotós a Leica Oskar Barnack díj döntősei között

A pályáját fotóriporterként kezdő magyar Dezső Tamás ugyan nem nyerte meg a Leica Oskar Barnack díját, de ott volt a döntősők között. És egy ilyen díjon a döntősök között lenni győzelem.