Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Multiplexbe költöznek Vancsó Zoltán fényképei

Az André Kertész és Balogh Rudolf-díjas, egykori Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotográfus rendhagyó módon, nem kiállítás keretében mutatja be alkotásait, hanem moziban vetíti képeit. A hazai fotós élet egyik jelentős alakja időtlen hangulatú, fekete-fehér autonóm riport fotográfiáival hívta fel magára a figyelmet. Az utóbbi években maga mögött hagyta az analóg technikát, legszívesebben erdőkben barangol digitális fényképezőgépével és egy sajátos, spirituális útra invitálja nézőit.

Vancsó Zoltán tizenhárom fotóalbumot adott ki. A műtárgypiac szabályaival ellentétben számozatlan, nyitott sorozatokként árulja képeit. A közösségi hálók segítségével folyamatosan aktív kapcsolatot tart közönségével, előfordult, hogy egy online videón, mosógépben forgatva sorsolta ki egyik albumának nyertesét, de volt, hogy nyitott napot tartott nappalijában. Ezúttal egy moziba hívja az érdeklődőket. 

A VANCSÓ!LIVE névre keresztelt önálló esten hét zenés slide show segítségével - Állófilmek, Felfelé, Város-páros, A lelkiismeret orgazmusa, Sóhajtenger, Szándéktalan fény, Nemlét és örökkévalóság között  - nézhetjük végig a fotós elmúlt 20 évben készült fényképeit blokkokba szedve.

Az előadáson választ kaphatunk többek között azokra a kérdésekre, hogy minek köszönhetően kezdett el Vancsó Zoltán fényképezni, miért volt nehéz áttérnie digitális technikára, és miért nem váltana vissza újra az analógra, sőt, hogyan találkozott Fidel Castróval és miért hagyják hidegen a szenzációsnak vélt fotók?

Az est keretében az alábbi szerzők műveiből hangzanak majd el részletek: Bognár Szilvia, Bill Laswell, Maurice Ravel, Gustav Mahler, Jon Hassel, Brian Eno, Boards of Canada, Pat Metheny & Lyle Mays.  

A képekből egy rövid ízelítőt megtekinthet az [origo] fotó rovatának galériájában!

Helyszín: EuroCenter Mozi (1032 Budapest, Bécsi út 154. Tel. 06-1-999-6161)

Időpont: 2013. május 8-9. 19:30

A belépőjegy ára: 1450 Ft.

Hajdú D. András második díjat nyert a MAKÚSZ fotópályázatán

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége Fehéren::Feketén – Felelősen a cigány–magyar együttélésről címmel hirdetett fotópályázatot, másfél millió forint összdíjazással. A zsűri, melynek elnöke Sára Sándor filmrendező, volt, és további tagjai Kopek Gábor fotográfus, a MOME rektora, Benkő Imre fotográfus, Nándorfi Máté képszerkesztő, MTVA/MTI valamint Száraz Miklós György író, az [origo] fotóriporterének, Hajdú D. Andrásnak ítélte oda a pályázat második díját.

Hajdú D. András "A fal, amit kerítésnek hívunk" képsorozatát díjazták, melyből két részletben jelent meg multimédiás anyag az [origo]-n, egy interaktív képriport és egy hosszabb mini-dokumentumfilm, mely a Hégető Honorka-díj nagydíját is elnyerte.

A pályázat első díját Schild Tamás Szép cigánynak lenni című sorozata nyerte, a harmadik helyezett Molnár Zoltán Romák Erdélyben címmel indult pályázata lett.

A zsűri által, a pályázatokból válogatott szabadtéri kiállítás nyílik a Millenáris Parkban Budapesten április 12-én, pénteken, ahol egy másik [origo]-s fotóriporter, Pályi Zsófia feltámadó roma népviseletet dokumentáló képei is ki lesznek állítva, melyek az [origo]-n szintén hangos képriport formájában jelentek meg először. A kiállítás május 3-ig látható.

A kiállításon látható továbbá Czakó Adorján Sziasztok!, Stiller Ákos Mint a ma született, Somoskői Tamás Együtt!, Vancsó Zoltán Az orroddal egy vonalban, Balogh Zoltán A Lunik 9-es lakótelep gyermekei és az Ivett és Dezső naplója, Schild Tamás Istenhátamegettiek és Vörös terem, Balázs Attila Napszámosok, Juhász Orsolya Sorsok, Jederán György Triptichon III. című alkotások.

Barack, van egy kis mondanivalóm!

Pályi Zsófia legújabb hangos riportja >>

Az egyik legrangosabb amerikai fotós szaklap, a PDN diákdíját nyerte Hirling Bálint

Fotó: Hirling Bálint

A Photo District News fotóhallgatóknak kiírt pályázatán a dokumentarista fotógráfia nagydíját Hirling Bálint, a BKF fotó szakos hallgatója, az [origo] egyik külsős fotóriportere nyerte el.

A díjazott sorozat az amatőr testépítők világát mutatja be.

Részletek a PDN oktatási kiadványának 2013 tavaszi számában >>

Az [origo] két fotóriportere ismét Pécsi József-ösztöndíjas

Hajdú D. András és Pályi Zsófia a 2011-es Magyar Sajtófotó-pályázat díjátadóján | Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az [origo] két fotóriportere, Hajdú D. András és Pályi Zsófia 2013-ra is elnyerte a MANK Képző- és Iparművészeti Lektorátus Pécsi József fotóművészeti ösztöndíját. Az ösztöndíjat Hajdú D. Andrásnak harmadik, Pályi Zsófiának második alkalommal hosszabbították meg.

A kiírás szerint az ösztöndíj célja, hogy segítse az önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges fotográfusok pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához.

Az ösztöndíjat elnyert fotóművészek névsora

I. ösztöndíjas időszak:

Bíró Eszter
Bartha Máté
Szombat Éva

II. ösztöndíjas időszak:

Ember Sára
Kasza Gábor
Pályi Zsófia
Péter Ildikó
Stiller Ákos

III. ösztöndíjas időszak:

Hajdú D. András

Forrás: http://lektoratus.hu/osztondijak/Pecsi.Nevsor.13.html

Újabb díjat nyertek az [origo] fotóriporterei


Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az [origo] fotóriporterei, Hajdú D. András és Szabó Balázs nagybányai romatelepekről szóló multimédiás riportja nyerte el a Hégető Honorka-díj fődíját. 2013-ban tizedik alkalommal osztották ki az előző év legjobb, hátrányos helyzetű társadalmi csoportok problémáit bemutató televíziós és online alkotásait elismerő díjat.

További nyertesek és információ az [origo] cikkében >>

A díjnyertes hangos-videós fotóriport >>

A nemzeti légitársaság halála - malévosok portréi

Kereken egy éve jelentette be a Malév, hogy 66 évnyi folyamatos működés után leáll. Tuba Zoltán portrésorozata a volt dolgozókról. Kattints a képre!

Három díjat hoztunk el a Magyar Sajtófotó-pályázaton

Tuba Zoltán első díjazott anyaga

A 2012-es Sajtó-fotó pályázaton az [origo] fotóriporterei közül Tuba Zoltán két díjat nyert: a legjobb képriportért járó díjat a 2012-es diáktüntetéseken készült sorozatával, a hír-, eseményfotó egyedi kategóriában pedig második helyezett lett egy Malévos pilóta portréjával. Mudra László pedig az emberábrázolás-sorozat kategóriát nyerte meg a kerekesszékkel fesztiválozó Bálintot bemutató anyagával.

Nézzétek meg a pályázat többi díjazottját is az [origo] cikkében!

Az [origo] fotó eddigi legnagyobb multimédiás riportja

Nagybánya vezetői a városon kivülre költöztetnék a nyomorban élő a cigányokat, akiket szerintük nem fal vesz körül, hanem kerítés véd. Hajdú D. András és Szabó Balázs már-már dokumentumfilm-jellegű, közel negyed órás, multimédiás riportja.

A nagybányai riport az [origo] fotó rovatában >>

Hajdú D. András a Sajtófotó Pályázat zsűrijében

Hajdú D. András

Megjelent a 2012-es Sajtófotó Pályázat hivatalos kiírása. A négytagú zsűriben köszönthetjük egyebek mellett az [origo] fotóriporterét, Hajdú D. Andrást is, aki a tavalyi pályázaton 7 díjat nyert különböző kategóriákban.

Rajta kívül a zsűriben foglal majd helyet Filip Horvat, az AP hírügynökség horvátországi tudósítója, Marián Pauer fotótörténész és Pataky Zsolt fotográfus.

A pályázati anyagok feltöltése változatlanul a www.sajto-foto.hu weboldalon keresztül történik, a nevezési díj pedig 4000 Ft.

További résztelek a hivatalos pályázati kiírásban.

Pályi Zsófia interaktív képriportja: Misszió a diszkóban - így támad fel a cigány népviselet

Ha feltűnik egy virágmintás hajpánt a diszkóban, vagy hagyományos roma motívumok villannak meg a mandzsettán, akkor jó eséllyel a Romani Design egyik darabjával találkoztunk. Varga Erika mátészalkai divattervező közel három éve vezeti cégét, modern ruhákban próbálja feltámasztani a roma népviseletet, és úgy érzi, ezzel küzdhet a fokozódó társadalmi konfliktusok és a romákkal kapcsolatos negatív előítéletek ellen is. Kattints a képre, nézd végig az anyagot!

A vita szélére: Obama-Romney képpárok a kampányról

Forrás: AFP

Hónapok óta minden erejükkel azt próbálják megmutatni és bizonyítani az amerikai választóknak, hogy miben különböznek egymástól, Barack Obama és Mitt Romney kampánya mégis tele van olyan pillanatokkal, amelyekben úgy tűnik: egymást másolják.

Nem csak az Ikeánál vállalják be a retusálást

Retusálás

Az IKEA-katalógusból kiretusált nőkről szóló bejegyzésünk kapcsán felmerült egy hasonló történet, ami szerkesztőségünk egyik tagjával, illetve a képeivel esett meg.

Pályi Zsófi 2011-ben Mozambikban készített egy fotóriportot a helyi nők összefogásáról. A magyar Marie Clare magazinban megjelent anyagot később az újság arab kiadása is átvette. Az ottani megjelenés előtt azonban a lap helyi szerkesztői kezelésbe vették a képeket, hogy az iszlám előírásoknak is megfeleljenek. A női összefogásról szóló cikkben a trikókból kivillanó női vállakra és dekoltázsokra így került utólag póló - Photoshop segítségével.

Még több átfestett képpár a bejegyzésben!

Szamoai deréktetkó és megtisztulás csirkével - a hét képei

Forrás: Europress/Getty Images/Sandra Mu

Közüzemi számlák ellen tiltakozó orosz kommunisták, barcogó szarvasbikák, deréktól lefelé tetovált szamoai, sárral elárasztott csocsóasztal és megtisztulás csirkével. Az [origo] képszerkesztőinek válogatása a hét legjobb sajtófotóiból.

Apu, a fejét rángasd!

Dr. Mensch Henrik nőgyógyász szenvedélyes birkózó. A héten közel hetvenévesen is szőnyegre állt, hogy megméresse magát a Magyarországon rendezett veterán világbajnokságon. Hirling Bálint hangos képriportja.

Minden nap háború - egy afgán útja Kabulból Győrságba

Forrás: Pályi Zsófia [origo]

Átvágtak fél Ázsián, éveket dekkoltak Pakisztánban, Iránban és magyar menekülttáborokban, most pedig egy lakással és 14 millió forinttal próbálnak új életet kezdeni egy apró magyar faluban, Győrságban.

Tuba Zoli hangos fotóriportja: Ez iszonyúan meredek - mit keres az olimpián egy magyar hegyikerékpáros?

Kattints a képre, nézd végig!Kattints a képre, nézd végig!

Begipszelve feküdt, folyamatosan az internetet frissítette, hogy megtudja, kijutott-e az olimpiára. Elég gyors volt, először mégsem szerzett kvótát, mert Magyarország csak a 19. volt a világranglistán. Szereti, hogy nincs bezárva, hogy oda megy, ahová akar, és bízik benne, hogy meglepetést tud okozni. Így készül az olimpiára Benkó Barbara, az első magyar női hegyikerékpáros olimpikon.