Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elárverezik az egyetlen Hasselbladot, ami a Holdon járt

Forrás: WestLicht

Elárverezik az egyetlen olyan középformátumú, a svéd Hasselblad átlal gyártott fényképezőgépet, ami megjárta a Holdat. A gépet Jim Irwin űrhajós használta a 15. számú Apollo küldetés során 1971-ben.

A modern technika és a távol-keleti szocreál találkozása

Forrás: MTI/AP/David Guttenfelder

Persze valószínű, hogy David Guttenfelder AP-s kollégája forgat DSLR-rel, de akkor is gyönyörű.

További képek Rodman negyedik észak-koreai haknijáról az Origón >>

Az MTI képszövege: Dennis Rodman, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság korábbi játékosa (j) egy dokumentumfilm forgatásán egy phenjani szállodában 2014. január 7-én. Rodman egy éven belül negyedszer tesz látogatást az észak-koreai vezetőnél a kommunista államban. 

Nézz és láss, ne csak fotózz!

Forrás: AFP/Bertrand Guay

Azért otthon hagyni nem kell a fényképezőgépet (vagy mobiltelefont), de használjuk ésszel, ha azt akajuk, hogy részletes emlékeink legyenek a látottakról - derül ki egy, a napokban publikált tanulmányból, mely a Psychological Science hasábjain jelent meg.

Valóságshow fotósokkal

Angliában valóságshowt indítanak Back To Front néven feltörekvő divatfotósoknak. Hát nem tudom mennyire lesz érdekes. Leginkább semennyire sem. Sokatmondó, mennyire profin tartja a promóképen a hölgy a gépet.

http://www.amateurphotographer.co.uk/photo-news/540102/photographers-to-get-reality-tv-show

Ez nem Photoshop - E.T. és a Hold

Fotó: Philipp Schmidli

Pár hónapja nagy visszhangot keltett a fotós teliholdas képe egy alpesi hegygerninccel és a rajta haladó bringással, és sokan az E.T. egyik fontos jelenetéshez hasonlították. A kihívást el kellett fogadnia a fotósnak, megcsinálta azt a képet is. Hogyan?

Idealizált cowboy világ és álmodozó roma fiatalok


Fotó: Hirling Bálint

Idén végez a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola első fotográfia szakos osztálya. Diplomakiállításukat Pfisztner Gábor esztéta nyitja meg június 24-én este 7 órakor a Gregersen Palotában. Idealizált cowboy világ, épített szkenner kamerával készített felvételek, személyes szakítási vívódások, és álmodozó roma fiatalok foglalkoztatták a BKF hallgatóit.

Nézd meg az Origón a kiállítás képeiből készült válogatásunkat!

A legnépszerűbb fotóhelyszínek a Flickr népe szerint

Itt a nyár, kirajzanak a hobbifotósok. Ha nincs ötleted, hova menj fotózni, beírod a várost vagy az országot, és ez a jó kis Google Térkép - Flickr mashup - megmutatja, hogy hol készült a legtöbb kép az adott helyszínen a Flickr és a Panoramio adatbázisában.

Próbálj meg a Földön így kitartani négyszázast

Forrás: NASA

Chris Cassidy mérnök a Nemzetközi Űrállomás kupolájában. Nem fog megfájdulni a háta, az egyszer biztos.

Ez még a nagy riportergépeknél is idegesítőbb lesz

Ez ugyan paródia, de nem valószínű, hogy a valóság sokkal jobb lesz.

Ebben nem is az a durva, hogy atomokat fotóztak egyenként...

...hanem az, hogy így tudják őket mozgatni!

A világ legkisebb filmje az [origo] techbázison >>

Andy Warhol harminc évre elfeledett portréit állítják ki New Yorkban


Steve Wood: Andy Warhol, 1981 (részlet)

Részletek az [origo] kultúra kunsztblogján >>

Beyoncé kitiltotta a fotósokat 2013-as turnéjáról

A tavalyi amerikaifoci-döntőn, a Super Bowlon Beyoncé lépett fel, készült róla néhány előnytelen fotó, amikből egyből elkezdett a fenti képhez hasonló mémeket gyártani a netes közösség.

Béyoncé píárosa leveleket kezdett küldözgetni a képeket megjelenítő oldalaknak, hogy szedjék le a fotókat, a most induló turnéjához azonban úgymond végleges megoldást találtak: nem akkreditálnak rá fotóriportereket.

Csapatmunka - négyen egy biciklin

1898-as fotó egy négyes tandemkerékpárról (innen)

Így kell széttrollkodni a Street Viewt, ha már úgyis jön mindjárt Magyarországra

Egy francia sífelszerelés üzlet hívta ki a Google fotósát, hogy bejárhatóvá tegye az üzlethelységet. Jól kihasználták az alkalmat. További képek és a bejárható bolt a hajtás után.

Isten ostora


Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro di Meo

Hétfőn bejelentette lemondását XVI. Benedek pápa. Ilyenre évszázadok óta nem volt példa, önként utoljára 800 éve távozott a trónról halála előtt egy pápa. XVI. Benedek lemondásának napján rossz idő volt Rómában, a Szent Péter-bazilikába például látványos villám csapott.

Valószínűleg egyébként gyakrabban csap villám a bazilikába, mint amilyen gyakran lemond egy pápa...

[frissítés:]

...és valóban: Alessandro di Meo az esetről az AFP blogján >>

...a téma alaposan körüljárva Völgyi Attila blogján >>

Három díjat hoztunk el a Magyar Sajtófotó-pályázaton

Tuba Zoltán első díjazott anyaga

A 2012-es Sajtó-fotó pályázaton az [origo] fotóriporterei közül Tuba Zoltán két díjat nyert: a legjobb képriportért járó díjat a 2012-es diáktüntetéseken készült sorozatával, a hír-, eseményfotó egyedi kategóriában pedig második helyezett lett egy Malévos pilóta portréjával. Mudra László pedig az emberábrázolás-sorozat kategóriát nyerte meg a kerekesszékkel fesztiválozó Bálintot bemutató anyagával.

Nézzétek meg a pályázat többi díjazottját is az [origo] cikkében!

Eladnál egy fényképet 425 millió felhasználónak összesen 12 dollárért?

Mert ha van eladó képed az iStockphotónál, a Getty Images microstock ügynökségénél, lehet, hogy már meg is tetted. A Google és a Getty Images megállapodása alapján 5000 iStockphoto képpel pont ez történt, clipart lett a Google Drive-on. Oszt jónapot.

Részletek az A Photo Editor blogon >>

Ritka fotót találtak a hirosimai atombomba gombafelhőjéről egy általános iskolában

A fotó egyik különlegessége, hogy a gombafelhőt két, egymás feletti részre szakadva ábrázolja. A fénykép a robbanás helyszínétől nagyjából 10 kilométerre, és az után mintegy fél órával készülhetett. A felvétel létezéséről régóta tudtak a hirosimai emlékmúzeum egyik kurátora szerint, de most bukkantak előszőr ténylegesen egy róla készült nagyításra. A fotó a hirosimai Honkawa álalános iskola bombatámadással kapcsolatos anyagai közül bukkant elő.

(Forrás: AFP)

Égszínkék trabant és ismerős utcák az olasz Marie Claire divatanyagában

Nálunk fotózta legfrissebb divatanyagát az olasz Marie Claire magazin. Az újságban megjelent divatfotókat egy dupla oldalas backstage cikk követi, ahol feltárják a fotózás körülményeit és láthatjuk az ismerős pesti utcákat. Feltűnik többet között a Lőrinc pap téren felújított Hotel Palazzo Zichy, a Nyugati pályaudvar egy-egy részlete, a kihagyhatatlan parlament, egy piros telefonfülke és egy égszínkék trabant is.

VII-ös, magnumos, és más neves fotóriporterek az Instagram joglopásáról

Benjamin Lowy — Reportage by Getty Images, Ed Kashi — VII, Christopher Morris — VII, Gillian Laub, Matt Eich, Landon Nordeman, Tim Barber, Peter van Agtmael — Magnum, Richard Koci Hernandez, Marcus Bleasdale — VII, Richard Renaldi, John Stanmeyer — VII, Peter DiCampo, Brooks Kraft — Corbis, Jonas Bendiksen — Magnum, Karim Ben Khelifa, Jesse Burke, Lynsey Addario — VII, Anastasia Taylor-Lind — VII, Ryan Pfluger, Tomas Van Houtryve — VII, Matt Slaby — Luceo, Kendrick Brinson.

Olvasd el az álláspontjukat a TIME magazin fotóblogján >>

Az alma és a fája - rights grab mindenhol

Facebook, Instagram egy cég, ugyanaz a rights grab. És így se fog csökkenni a feltöltött fotók mennyisége. A hírfotóban utazók pedig újra törhetik a fejüket.

Bővebben az [origo]-n >>

Hajdú D. András a Sajtófotó Pályázat zsűrijében

Hajdú D. András

Megjelent a 2012-es Sajtófotó Pályázat hivatalos kiírása. A négytagú zsűriben köszönthetjük egyebek mellett az [origo] fotóriporterét, Hajdú D. Andrást is, aki a tavalyi pályázaton 7 díjat nyert különböző kategóriákban.

Rajta kívül a zsűriben foglal majd helyet Filip Horvat, az AP hírügynökség horvátországi tudósítója, Marián Pauer fotótörténész és Pataky Zsolt fotográfus.

A pályázati anyagok feltöltése változatlanul a www.sajto-foto.hu weboldalon keresztül történik, a nevezési díj pedig 4000 Ft.

További résztelek a hivatalos pályázati kiírásban.

Katalin hercegnő és a természetfotózás

Olajpálma-ültetvény Malajziában

Katalin hercegnő a brit királyi család hivatalos Flickr-oldalán tette közzé néhány természetfotóját. Ugyan állítása szerint korábban dolgozott fotósként is még Kate Middleton korában, és egy jó képpel indítottunk itt, szerintünk nem az általa készített képek miatt zárták őt szívükbe a britek. További képek a hajtás után!

Az Alamy is csökkenti a fotósok jutalékát

A Getty Images nemrégiben csökkentette a sajtófotósainak a jutalékát 35%-ra, most egy neves stock ügynökség, az Alamy csökkenti a fotóeladások után a fotósoknak kifizetett jutalékot. Eddig az ügynökség a bevétel 40%-át tartotta vissza, ezt növelik most fiftififtire. A 60%-os kifizettett jutalék egyébként a magasabbak közé tartozott, de ez a lépés is jól jelzi, hogy a klasszikus fotóügynökségek küszködve keresik az új üzleti modellt az fillérekért elérhető microstock megjelenése óta.

Stock agency Alamy cuts photographers' commissions - British Journal of Photography

Morbid hálaadásnapi fotóreklám

Egy fotólabor 1926-os reklámjának a szövege: "a nap, ami összehozza a legtöbb családot, csodálatos alkalom, hogy fotókat készítsünk az egész családról, egyenként és csoportban is. Jövőre, már lehet, hogy túl késő lesz. Készítse elő a fényképezőgépét és legyen Önnél tartalék film is."

16 gigapixeles kép a Machu Picchuról

Egy amerikai fotós közel 16 gigapixeles felbontású képet készített Peru leghíresebb látványosságáról, a Machu Picchuról, így elképesztően jól látható rajta minden apró részlet. A brit Telegraph szerint mintegy 1920 fotó készült, amelyeket azután összerakott egyetlen nagy képpé a készítő, Jeff Cremer.

A nagyfelbontású kép és a részletek itt, az [origo] utazás rovatában >>

Epic fail: a háromszemű lány az osztályképen

Egy svéd fotóstúdiónak sikerült a fenti hibát elkövetnie. Azt elismerték, hogy ha úgy hozza a szükség (azaz valakinek csukva van a szeme a fotón), akkor azt szokták photoshopos "szemátültetéssel" korrigálni, de a harmadik szemet nem értik. Ráadásul olyannyira nem szúrt szemet (bocs) a hiba senkinek, hogy csak akkor vették észre a bakit, amikor a diákok megkapták a kinyomtatott évkönyvet.

Forrás: The Local

Telefont a nagyítógépbe

Nem túl szofisztikált megoldás, de vicces. A brit Adam Rhoades invertálja az iPhone-os képeit, beleteszi a telefont egy nagyítógépbe, és fekete-fehér fotópapírra nagyítja a fotókat.

Egy kis népművészet Photoshoppal - mém az IKEA-retusból

Sok klasszikus fényképet, például Alfred Eisenstaedt 1945-ös New York-i tengerészét (illetve a csaját) sem kímélte a népi klónozóecset. Svéd húsgolyók Lady Gaga fején, albumborítók, sajtófotók, Hófehérke és filmjelenetek ikeásítva.

Nem csak az Ikeánál vállalják be a retusálást

Retusálás

Az IKEA-katalógusból kiretusált nőkről szóló bejegyzésünk kapcsán felmerült egy hasonló történet, ami szerkesztőségünk egyik tagjával, illetve a képeivel esett meg.

Pályi Zsófi 2011-ben Mozambikban készített egy fotóriportot a helyi nők összefogásáról. A magyar Marie Clare magazinban megjelent anyagot később az újság arab kiadása is átvette. Az ottani megjelenés előtt azonban a lap helyi szerkesztői kezelésbe vették a képeket, hogy az iszlám előírásoknak is megfeleljenek. A női összefogásról szóló cikkben a trikókból kivillanó női vállakra és dekoltázsokra így került utólag póló - Photoshop segítségével.

Még több átfestett képpár a bejegyzésben!

Kiretusálták a nőket az IKEA szaudi katalógusából

A Metro (itthon Metropol) újság svéd kiadása adta hírül, hogy az IKEA szaúd-arábiai katalógusában a lehető legolcsóbb módon oldották meg azt, hogy a szigorú muszlim szabályok szerint nem szabad a nőket fedetlenül mutatni: egy-az-egyben kiretusálták őket a képekről. Persze annyira azért nem meglepő, a valódi fotókat is számítógépes grafikákkal helyettesíti hamarosan a cég, szintén költségtakarossági okokból.

Írd meg, mennyi pénzt kérsz érte - Mick Jagger kreatív briefje Andy Warholnak

Azt csinálsz, amit akarsz, és írd meg, mennyi pénz kérsz. Nem sokat szarozott, és még az ügynöke kezeléséhez is adott tanácsokat:

A fotózás nem bűn - emlékeztető a rendőröknek New Yorkban

Az emlékeztetőt még 2009-ben küldték körbe a New York-i járőröknek, és felhívja a figyelmüket arra, hogy a fotózás önmagában nem bűncselekmény, különösen, hogy a várost előszeretettel látogatják a turisták. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után a rendfenntartók hajlamosak voltak terrorista megfigyelésnek venni az utcai fotózást, sok lelkes fotós illetve turista bánatára.

A Meki és a kajafotó - a Meki szerint

A McDonald's kanadai PR-ese vevők kérdésére válaszol: miért mások a képeken a hamburgerek, mint a valóságban. Nincs új a nap alatt.