Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyógyír a fényképezőgépek farkasvakságára?

A Fuji napokban bejelentett új képérzékelő-szabványa minden eddiginél jobban épít az emberi retina működési elvére. Küszöbön áll a szenzorok zajcsökkentésének új korszaka?

A CES fotós újdonságai

Hétfőn kezdetét vette az elektronikus kütyük szokásos januári, las vegas-i seregszemléje, a Consumer Electronics Show, vagyis a CES. A következőkben az eddig bejelentett fotós újdonságokat vesszük sorra.

Google Glass utcai fotók

Richard Koci Hernandez fotóriporter a Google #ifihadglass versenyén pályázott, hogy elsők között próbálhassa ki az óriáscég okosszemüvegét. Itt az első néhány fotó.

Ha már nem lesz film, nyomtathatunk hozzá gépet

Forrás: OpenReflex

Léo Marius 3D nyomtatóval elkészíthető filmes tükörreflexes gépet tervezett. Kár, hogy filmet nem lehet nyomtatni bele, mert a gépek után könnyen lehet, hogy azok gyártása is leáll. A képek persze eléggé lomók. Fotók a hajtás után.

Ez még a nagy riportergépeknél is idegesítőbb lesz

Ez ugyan paródia, de nem valószínű, hogy a valóság sokkal jobb lesz.

Ebben nem is az a durva, hogy atomokat fotóztak egyenként...

...hanem az, hogy így tudják őket mozgatni!

A világ legkisebb filmje az [origo] techbázison >>

Ez komolyan nem jutott még senkinek az eszébe?

Okos ötlet persze, de azért a szabadalom nem túlzás? Pedig bejegyeztek rá, hajtás után a rajz.

Menő pisztoly fotózáshoz

Vagány kis eszköz. Fotózáshoz. De azon belül?

Megfejtés az Inphoto blogon >>

Az utolsó Kodachrome-tekercs útja a NatGeo dokumentumfilmjén

Indiai közösségekben fotózta el a híres amerikai riportfotós, Steve McCurry a világ utolsó tekercs Kodachrome-ját. A legendás Kodak film, amely 1935-től kísérte végig az amerikai fotótörténelem nagy pillanatait, az analóg technika egyik jelképe lett; megszűnése egy korszak végét zárja le szimbolikusan. Amerikában legenda volt, nálunk luxus.

Az [origo] cikke az utolsó tekercsről, exkluzív Korniss-képekkel >>

A NatGeo dokumentumfilmjét Völgyi Attilánál vettem észre >>

Az utolsó tekercs képei a Vanity Fair-en >>

Majdnem instagram-gép a Canontól - körkép a CES-ről

A Canon majdnem négyzet alakú, webkamerára vagy fejlámpára hajazó géppel rukkolt elő. A Powershot N nevű gép nyolc centiméter széles, hét centiméter magas, a gép hátulját teljesen betöltő érintőképernyő képátlója pedig 2,8 hüvelyk. Bár az elkészített fotók azonnali megosztására tervezték, saját mobilnetes kapcsolatra nem képes.

További újdonságok az [origo] techbázis cikkében >>

83 éves fényképezőgép 240 millióért

Forrás: AFP/Dieter Nagl
Forrás: AFP/Dieter Nagl

Persze, hogy Leica (egy I(A) típusú), persze, hogy ritka (aranybevonatú, és 1929 és 1931 között összesen 95 darab készült belőle), és persze, hogy egy bécsi árverésen került szombaton kalapács alá. Gyönyörű, nem?

Legógép a Lumiére testvérek nyersanyagának reprodukálásához


Forrás: Flickr/Dominique Vankan

A kamera legkülönlegesebb része nem a házilag összeeszkábált harmonika, sőt nem is a Lego váz, hanem a géphez használt film. Az egész építkezésre és fénytelenítésre azért volt szükség, mert Dominique Vankan saját színes filmet szeretne kikísérletezni. A cél a Lumiére testvérek által a századelőn feltalált autokróm eljárást használó nyersanyag legyártása.

Részletek itt, az [origo] techbázisban: http://www.origo.hu/techbazis/20121105-legobol-keszitett-filmes-kamerat-egy-hacker.html

Telefont a nagyítógépbe

Nem túl szofisztikált megoldás, de vicces. A brit Adam Rhoades invertálja az iPhone-os képeit, beleteszi a telefont egy nagyítógépbe, és fekete-fehér fotópapírra nagyítja a fotókat.

Az űrállomáson nincs felszerelés-para

Forrás: NASA

A Nemzetközi Űrállomáson úgy tűnik, nem kell azon parázniuk az űrhajósoknak, hogy valamihez nincs megfelelő gép vagy objektív. Sőt, a felszerelés cipelése miatt sem kell, hogy fájjon a hátuk, és a lopások sem okozhatnak túl nagy gondot.

Vigyázz, mit töltesz fel a Picasára, a Google belerakná más fotójába!

Az engadget cikke szerint a Google olyan szabadalmat nyújtott be, ami egy olyan technikára vonatkozik, hogy az adatbázisában tárolt képek egyes részleteiből (többek között a geotagek alapján) kiegészítenének más képeket, ahol az eszköz zoomja nem tud megfelelően ráközelíteni az adott részletre.

A Sonyé lehet az első (megfizethető) full frame tükörnélküli

A sonyalpharumors szerint legalábbis, a hivatalos bejelentés szeptember 12-én várható. A hírek szerint a gép 24 megapixeles szenzorral érkezik majd, és 35mm-es, f/2-es legnagyobb fényerejű objektív lesz az alapkészletben.

EOS M: értelmezhető érzékelő értelmezhetetlen vázban

Egyszerű, bár már itt is szembetűnő a gyorsállító tárcsa hiánya az exponálógomb közelében

Sok profi fotóriporter lehet vele úgy mint én, mi: várjuk, várjuk, hogy megjelenjen egy olyan kompakt fényképezőgép, amit viszonylag kis kompromisszumok árán zsebre vághatunk, amikor nem akarjuk a közel tíz kilós felszerelést magunkkal hurcolni.

Laza 1500 dollárért előrendelhető a Google fényképezős szemüvege

Ez most ennyi, és egy link.

Csődvédelmet kért a Kodak

Csődvédelembe vonult a világ egyik legismertebb fotóműszaki vállalata, a Kodak, a csődvédelem nem érinti a leányvállalatokat. A cég közel 1 milliárd dolláros hitelből igyekszik támogatni üzletmenetét a csődvédelem idején. Bővebben az [origo]-n...

Korábbi írásunk az utolsó tekercs Kodachrome film kapcsán: "A fotózás Bugattija" - egy korszakot búcsúztat a szakma