AJÁNLÓ
 
16:23
2014. 01. 08.
A Fuji napokban bejelentett új képérzékelő-szabványa minden eddiginél jobban épít az emberi...
A bejegyzés folyatódik
 
16:23
2014. 01. 08.
Richard Koci Hernandez fotóriporter a Google #ifihadglass versenyén pályázott, hogy elsők...
A bejegyzés folyatódik
 
16:23
2014. 01. 08.
Forrás: OpenReflex Léo Marius 3D nyomtatóval elkészíthető filmes tükörreflexes gépet...
A bejegyzés folyatódik
 
16:23
2014. 01. 08.
Ez ugyan paródia, de nem valószínű, hogy a valóság sokkal jobb lesz.
A bejegyzés folyatódik
 
16:23
2014. 01. 08.
...hanem az, hogy így tudják őket mozgatni! A világ legkisebb filmje az [origo] techbázison >>
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A CES fotós újdonságai

Hétfőn kezdetét vette az elektronikus kütyük szokásos januári, las vegas-i seregszemléje, a Consumer Electronics Show, vagyis a CES. A következőkben az eddig bejelentett fotós újdonságokat vesszük sorra.

A Canon kompaktjainak sorozatait frissítette (Ixus 265 HS és SX600), továbbá előrukkolt egy "story camera" becenevű típussal (N100), mely egy, a tableteken és telefonokon már megismert előoldali kamerával rendelkezik a kijelzőn, így "magunk is a történet részesei lehetünk".

A Nikon egy belépő szintű, 24 megapixeles tükörreflexes géppel indított (D3300), amelynek meglepő tulajdonsága, hogy kihagyták belőle az optikai aluláteresztő szűrőt. A fényképezőgéphez a korábbi változatnál 30%-kal könnyebb 18-55/3.5-5.6-os, stabilizátoros kitobjektív is érkezett.

Nem maradhattunk új Coolpix szuperzoom nélkül sem (L830), mely a videósoknak biztosít újfajta képstabilizálást, és itt van három friss kompakt is (S6800, S5300 és S3600). 

A full frame-es utcai fotósok és dokumentaristák örömére pedig itt van az új AF-S 35/1.8G objektív, mely kitölti az 1.8-as fixek 28-50-85mm-es sorában eddig mutatkozó űrt, és az előrejelzések szerint még a megfizethető kategóriában marad 1.4-es társához képest.

No, és persze a profiknak is akad némi csemege: megszemlélhetik a D4S prototípusát, jóllehet a Nikon a piacra kerülés dátumával eleddig adós maradt.

A Panasonic kompakt/bridge gépekkel támad. A DMC-LZ40 42-szeres zoommal rendelkezik, mely nagylátószögben is szokatlanul messzire, egészen a 22mm-es full frame-ekvivalens fókusztávig tágul.

DMC-SZ8 szerényebb átfogást kínál kompakt méretben (24-288mm), a DMC-ZS40  a komolyabb amatőrök igényeit próbálja kielégíteni (optikai kereső, RAW formátum,  vezérlőgyűrű az objektív körül).

Olcsóbb testvére a DMC-ZS35 kisebb zoomátfogást és némileg kevesebb szolgáltatást biztosít (mindenekelőtt: nincs RAW formátum), ugyanakkor kihajtható a kijelzője. A mikro-négyharmados rendszer barátainak pedig itt van egy fényerős Leica portréobjektív, a DG Nocticron 42.5mm F1.2 ASPH OIS.

A Fujifilm kínálata sem szűkölködik szuperzoomokban. A FinePix S9400/S9400W típusok (utóbbi wifivel) 24-1200mm-es (50x) optikai zoomátfogása még ebben a kategóriában is merésznek számít.

Az S8600 beéri 36-szoros átfogással. Emelve a téteket, következzék az S1, mely a 24-1200mm-es átfogás mellé kategórián belül "a világon elsőként" időjárás-állóságot (por- és esővédelem) ígér, de vízbe azért ne dobjuk.

Ha mégis erre készülnénk, inkább vegyünk egy XP70-et, mellyel a leírás szerint szinte egy hokipakk perspektívájából is felvehetjük a meccset - akár zuhogó esőben is.

A retrómegszállottak és Henri Cartier-Bresson mai követői nagy örömére itt az X100S fekete változata, továbbá egy 56/1.2-es portréobjektívvel bővült az X-rendszer, melynek további fejlesztési terveit is ismertették a közönséggel.

A Samsung két wifis kompakttal (WB50F és WB35F), valamint egy bridge géppel (WB1100F) jelentkezett be, majd a stílusérzékeny amatőröket szólította meg egy bőrborítású aprósággal (WB350F).

Az igazi izgalmakat azonban a WB2200F SMART Camera hozta, mely nem elég, hogy 20-1200mm-es zoomátfogással rendelkezik, de beépített portrémarkolattal is segít, hogy megőrizzük a nyugalmunkat, ha álló alakot szeretnénk fényképezni.

A Sony megvált a korábbi NEX típusnévtől, és a pillekönnyű MILC-ek sorozatát egy 20 megapixeles géppel, az a5000-rel folytatja.

A Sigma "Art" sorozatában egy teljesen az alapoktól újratervezett 50/1.4-es objektívet kapunk, a full frame-esek legnagyobb örömére. Történt egy kis ráncfelvarrás is: a most megjelent, APS-C formátumra szánt 18-200mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM | C objektív elődjének kisebb, könnyebb és közelebbre fókuszálható változata.

A Kodak a jelek szerint nem halt meg, sőt, élni akar - saját rendszer piacra dobását jelentette be. Várhatóan áprilisban kerül a boltokba a mikro-négyharmad alapú PixPro S-1, melynek hátulján egy tokot találunk okostelefonunknak, mely wifin kapcsolódhat a fényképezőgéphez.

A Polaroid próbálta ötvözni az Instagram közösségi szolgáltatásainak sikerét a nyomtatással - ez vezethette a tervezőket a Socialmatic megalkotásához, mely "egyesíti a régi és az új iskolákat". Azonnali megosztás, wifi, Android-felület és persze a ZINK (tinta nélküli nyomtatási szabvány) teszi teljessé a képet.

Ha megelégszünk okostelefonunk kamerájával, a Fuji új Instax Share SP-1 zsebbe illő nyomtatójával is készíthetünk belőlük helyes kis nyomatokat.

A fentiek között nagyítóval kell keresnünk azokat a készülékeket, melyek nem képesek drótnélküli kommunikációra, de ha valamilyen okból még nem ért el a wifi-őrület, segíthetünk felzárkózni egy Eye-Fi SD-kártyával, mely drótnélküli kapcsolat révén továbbítja az elkészült képeket. Az újonnan bejelentett Eye-Fi Labs a technológiát használó fejlesztőknek ad segítséget.

És végül, ha már az Amazon drónokkal szállíthatja házhoz rendeléseinket, mi is elküldhetünk egy ilyen repülő alkalmatosságot, hogy fotózza le az Amazon irodaházát, méghozzá nem is rossz minőségben, hiszen a pár hónapon belül a piacra kerülő S1000 Octocopter egy Canon EOS 5D-t is elbír.

hirdetés