Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Negyvenötezer dolláros Kertész-fotó került elő a sufniból

Egy amerikai férfi a szüleinek segített költözni, amikor majdnem kidobtak egy régi fekete-fehér fotót. Még szerencse, hogy nem aludt az összes fotótörténet órán, és ismerős volt neki a kép: kiderült, hogy egy eredeti André Kertész-nagyítás, és akár negyvenötezer dollárt is érhet.

Andy Warhol harminc évre elfeledett portréit állítják ki New Yorkban


Steve Wood: Andy Warhol, 1981 (részlet)

Részletek az [origo] kultúra kunsztblogján >>

Az amerikai katonai cenzúra (egy részének) a vége

A második világháború alatt George Strock Új-Guineán elesett amerikai katonákról készült képét közölni akarta a Life magazin, de első körben visszapattant a kérésük a katonai cenzorokról. Ragaszkodtak hozzá, és végül Franklin D. Roosevelt elnök elé került az ügy, aki úgy határozott, hogy az otthoniaknak joguk van hozzá, hogy "közvetlenül, szavak nélkül érzékelhessék halottaik jelenlétét".  

A New York Times cikke >>

Robert Capa Központ lehet az Ernst Múzeum helyén

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A budapesti Robert Capa Központ létrehozásáról dolgoz ki tervezetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi); a kortárs fotóművészeti intézmény az Ernst Múzeumban jönne létre - értesült hétfőn a nepszava.hu.

Az utolsó Kodachrome-tekercs útja a NatGeo dokumentumfilmjén

Indiai közösségekben fotózta el a híres amerikai riportfotós, Steve McCurry a világ utolsó tekercs Kodachrome-ját. A legendás Kodak film, amely 1935-től kísérte végig az amerikai fotótörténelem nagy pillanatait, az analóg technika egyik jelképe lett; megszűnése egy korszak végét zárja le szimbolikusan. Amerikában legenda volt, nálunk luxus.

Az [origo] cikke az utolsó tekercsről, exkluzív Korniss-képekkel >>

A NatGeo dokumentumfilmjét Völgyi Attilánál vettem észre >>

Az utolsó tekercs képei a Vanity Fair-en >>

Ritka fotót találtak a hirosimai atombomba gombafelhőjéről egy általános iskolában

A fotó egyik különlegessége, hogy a gombafelhőt két, egymás feletti részre szakadva ábrázolja. A fénykép a robbanás helyszínétől nagyjából 10 kilométerre, és az után mintegy fél órával készülhetett. A felvétel létezéséről régóta tudtak a hirosimai emlékmúzeum egyik kurátora szerint, de most bukkantak előszőr ténylegesen egy róla készült nagyításra. A fotó a hirosimai Honkawa álalános iskola bombatámadással kapcsolatos anyagai közül bukkant elő.

(Forrás: AFP)

83 éves fényképezőgép 240 millióért

Forrás: AFP/Dieter Nagl
Forrás: AFP/Dieter Nagl

Persze, hogy Leica (egy I(A) típusú), persze, hogy ritka (aranybevonatú, és 1929 és 1931 között összesen 95 darab készült belőle), és persze, hogy egy bécsi árverésen került szombaton kalapács alá. Gyönyörű, nem?

Régi idők kajafotója a New York Times-nál

A New York Times képszerkesztői beletúrtak az archívumukba, és készítettek egy összeállítást a lap ötvenes és hatvanas években készült ételfotóiból. Nem kicsit más a megközelítés, mint a mostani szaturált, közeli, környezetet teljesen nélkülöző kajafotó-vonal.

Set the Stage, Then the Table >>

NYT: Avedon divatfotói 1944-2000


Dorina, ruha: Dior (balra is, jobbra is). Párizs, 1955 augusztus. © 2009 The Richard Avedon Foundation 

A New York Timeson megjelent egy slideshow Richard Avedon divatfotóiról az Avedon Fashion 1944-2000 című, most megjelenő könyv illetve nyitó kiállítás kapcsán. A bemutatóban a két kurátor beszél a műfajteremtő divatfotós képeiről, munkájáról, életéről.

Nézd meg a slideshow-t itt via inphoto.

Egyórás, 2001-es dokumentumfilm az akkor 92 éves Henri Cartier-Bressonnal

Egy kis komolyabb szórakozás a közelgő hétvégére, Raphaël O’Byrne egyórás dokumentumfilmje a fotózás egyik nagymesterével, Henri Cartier-Bressonnal. Franciául, angol felirattal.

Csődvédelmet kért a Kodak

Csődvédelembe vonult a világ egyik legismertebb fotóműszaki vállalata, a Kodak, a csődvédelem nem érinti a leányvállalatokat. A cég közel 1 milliárd dolláros hitelből igyekszik támogatni üzletmenetét a csődvédelem idején. Bővebben az [origo]-n...

Korábbi írásunk az utolsó tekercs Kodachrome film kapcsán: "A fotózás Bugattija" - egy korszakot búcsúztat a szakma