OLVASTAD MÁR?
 
Rodrigo Abd is megsérült a vébé elleni tüntetésekben
Forrás: AFP/Getty Images/Victor Moriyama Az Associated Press (AP) több konfliktust is megjárt fotóriportere, Rodrigo Abd a lábán sérült meg, feltételezhetően a rendőrség egyik gumilövedéke találta el.
 
Azt fotózta, ami senkit sem érdekelt
Forrás: AFP/Camille Lepage A fotóriporternő afrikai képeiből készült válogatásunkat a fotóra kattintva nézheted meg! A statisztikák szerint szubszaharai Afrikában, bármennyire is konfliktusoktól terhelt világrész, kevesebb médiamunkás veszti életét,...
 
Tanuljunk a profiktól!
Forrás: Toronto Star A Toronto Star szerencsére nem csatlakozott azokhoz a lapokhoz, melyek megváltak fotósaiktól, sőt, nagyszerű videósorozattal bizonyítja, valójában milyen nagy szükség van rájuk. A MasterGlass néhány perces videóiban a lap fotoriporterei...

Manipuláció miatt kizárták a döntős képek nyolc százalékát a World Press Photón

Egy nem manipulált, győztes kép: Természet (sorozat), 3. díj: Egy öt éves csimpánz a Kokolopori Csimpánz Rezervátumban a Kongói Demokratikus Köztársaságban 2011. január 25-én. További díjnyertes fotókért kattintson a képre!
 Forrás: National Geographic/Christian Ziegler

A zsűrizés utolsó körbe került, tehát a győzelemre esélyes fotók nyolc százalékát ki kellett zárni a World Press Photo nemzetközi sajtófotó versenyből, mert manipulálták őket a British Journal of Photography értesülései szerint.

"Őszintén szólva nem kicsit csalódtam, amikor kiderült, mennyi képet kell kizárni a versenyből, mert a World Press Photo irányelveinek és a bevett szakmai gyakorlattal ellentétes változtatásokat tartalmaztak" - mondta a zsűritag David Guttenfelder, az Associated Press amerikai hírügynökség egyik sztárfotósa.

A tavalyi év győztese sok vitát váltott ki a sajtófotókban megengedhető utómunka mértékét illetően. A rangos nemzetközi sajtófotó-pályázaton ezért új szabályokat vezettek be.

"Kétségbeejtő, különösen, hogy tökéletesen felesleges volt a képeket kizáró utómunka nagy része" - mondta Gary Knight, a zsűri elnöke, a VII fotókooperatíva egyik alapítója. "Ugyan kis manipulációkról volt szó, de etikai szempontból lényegesekről. Sokszor csak lustaságról volt szó, és rossz alapanyagból próbált valamit kihozni a fotós. Ha egy kép manipulált volt egy sorozatban, az kizárta a teljes sorozatot. És a legtöbb képet simán meg is lehetett volna alapból jól is csinálni, ha egy kicsit jobban igyekszik a fotós. Butaság volt."

A zsűri elnöke szerint fontos, hogy a pályázaton megteremtették a lehetőségét annak, hogy kiszűrjék ezeket a fotókat, mert ezzel ők is megüzenték: ha manipulálod a képeidet, több mint valószínű, hogy lebuksz, és blamálod magad.

Knight reméli, hogy a fotósok kétszer is átgondolják majd az utómunkát az idei év eredményeinek fényében, mert kritikusan fontosnak tartja a demokratikus sajtó szempontjából, hogy hiteles legyen.

Válogatás a győztes képekből az Origón >>

hirdetés