Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rodrigo Abd is megsérült a vébé elleni tüntetésekben

Forrás: AFP/Getty Images/Victor Moriyama

Az Associated Press (AP) több konfliktust is megjárt fotóriportere, Rodrigo Abd a lábán sérült meg, feltételezhetően a rendőrség egyik gumilövedéke találta el.

Azt fotózta, ami senkit sem érdekelt

Forrás: AFP/Camille LepageForrás: AFP/Camille Lepage
A fotóriporternő afrikai képeiből készült válogatásunkat a fotóra kattintva nézheted meg!

A statisztikák szerint szubszaharai Afrikában, bármennyire is konfliktusoktól terhelt világrész, kevesebb médiamunkás veszti életét, mint más válsággócokban. Ennek egyik oka az lehet, hogy a világ közvéleménye gyakran hátat fordít ennek a térségnek, nincs annyi állandó tudósító, fotoriporter a helyszínen, mint Szíriában vagy Irakban.

Tanuljunk a profiktól!


Forrás: Toronto Star

A Toronto Star szerencsére nem csatlakozott azokhoz a lapokhoz, melyek megváltak fotósaiktól, sőt, nagyszerű videósorozattal bizonyítja, valójában milyen nagy szükség van rájuk. A MasterGlass néhány perces videóiban a lap fotoriporterei mutatják be tudományukat úgy, hogy a lelkes amatőröktől a profikig - akik kíváncsian figyelhetik, mit kezd tengerentúli kollégájuk egy nagyon is ismerős helyzettel - mindenki megtalálhatja köztük az őt érdeklő részeket.

A New York Times fotósai kapták mindkét amerikai fotós Pulitzert

A New York Times amerikai napilap két fotósa nyerte a sajtófotó kategóriában osztott idei amerikai Pulitzer-díjakat.

35 millió kép ingyenesen

Drasztikus lépésre szánta el magát a világ egyik legnagyobb fotóügynöksége, a Getty Images. Miután jó ideig tehetetlenül szemlélték, hogy jogvédett képeiket ellenőrizhetetlenül széthordja az internet népe, úgy döntöttek, a sziszifuszi küzdelem helyett inkább nyitnak, és lehetővé teszik archívumuk több mint 35 millió fotójának beágyazását az alábbi formában:

A felhasználás egyszerű, a képek beágyazása a videómegosztókon bevett módszerrel működik: egy beágyazókódot kell átmásolnunk, melyet az ügynökség megad a kép mellett. Ha nem kereskedelmi célra kívánjuk használni a képet (vagyis konkrétan reklámban, vagy egy cég, termék, stb. weboldalán  felhasználni, illetve pénzért továbbadni), nyugodtan beágyazhatjuk egy blogbejegyzésbe, vagy akár internetes újságcikkbe még akkor is, ha profitorientált lapról vagy hirdetésekből bevételt szerző blogról van szó.

A Getty persze nem önzetlenül ilyen nagyvonalú. A beágyazott kép mellett ott áll az ügynökség és a fotós neve, a képre kattintva pedig a Getty Images oldalára jutunk, így az ügynökség egyrészt jó statisztikát kap képei lehetséges felhasználóiról, és új, fizetős ügyfeleket is elérhet, és a későbbiekben nem zárják ki, hogy a felületen hirdetéseket is értékesítsenek - szintén a beágyazott videókhoz hasonlóan.

Arról, hogy a fotósoknak miért jó ez, nem sokat tudni, annyit viszont egyértelművé tett az ügynökség, hogy nem tilthatják le a Getty Images-en keresztül eladásra kínált képeik beágyazhatóságát. 

A merész lépés üzleti következményeiről és a versenytársak reakcióiról bizonyára hallunk még a közeljövőben.

Nem vetődünk árnyékra

Forrás: AFP/Yoav Lemmer

Az izraeli miniszterelnök Hitler-bajuszt vetít Angela Merkel német kancellár orra alá a jeruzsálemi Dávid Király Hotelben megrendezett közös sajtótájékoztatón. A hír ebben a formában persze nem igaz, a gesztus nyilvánvalóan nem volt szándékos, ám az AFP éles szemű szerkesztője kiszúrta ezt a pillanatot az eseményről kiadott videón, és elérhetővé tette az ügynökség honlapján a képkockát, mely ettől a pillanattól kezdve önálló életre kelt.

Manipuláció miatt kizárták a döntős képek nyolc százalékát a World Press Photón

Egy nem manipulált, győztes kép: Természet (sorozat), 3. díj: Egy öt éves csimpánz a Kokolopori Csimpánz Rezervátumban a Kongói Demokratikus Köztársaságban 2011. január 25-én. További díjnyertes fotókért kattintson a képre!
Forrás: National Geographic/Christian Ziegler

A zsűrizés utolsó körbe került, tehát a győzelemre esélyes fotók nyolc százalékát ki kellett zárni a World Press Photo nemzetközi sajtófotó versenyből, mert manipulálták őket a British Journal of Photography értesülései szerint.

James Nachtweyről szinte lepattant a golyó Thaiföldön

Sokunk kedvenc fotósa, James Nachtwey ma megsérült egy thaiföldi tüntetés fotózása közben. A Time fotót is közöl a sérülés utáni pillanatokról, és azt írják, Nachtwey éppen nem nekik dolgozott. Az újság fotóigazgatója sms-ben érte el a hatvanöt éves amerikai fotóst, akit láthatóan nem nagyon hatott meg a dolog; miután a mentők ellátták a lábsérülését, rögtön visszament az utcára dolgozni.

Itt a Time cikke a képpel.

A BBC esete a Photoshoppal

Forrás: AFP/Clemens Bilan

Olykor a legismertebb és legmegbízhatóbbnak tartott médiumok is elvetik a sulykot, ha a képmódosításról van szó. Ezúttal a BBC, a világszerte etalonnak tartott brit közszolgálati médium egyik rádiójának weboldala mutat példát arra, hogyan ne használjuk a Photoshopot.

Egy teljes lapcsalád válik meg összes fotósától

Fél évvel a Chicago Sun-Times nagy visszhangot kiváltó döntése után, mellyel szélnek eresztette teljes fotórovatát, a sajtófotós szakma immár Európában is komoly gondok elé nézhet.

A Johnston Press közép-angliai, kis helyi lapokból álló lapcsaládjának fotósgárdájától válik meg napokon belül, miután a cég "átvilágította a fényképes tartalmak előállításának módját".

Az utcára kerülő huszonnégy fotós közül előreláthatóan lesznek, akik szabadúszóként továbbra is dolgozhatnak lapjuknak, de a cég a jövőben alapvetően az olvasóktól kapott képekre és az újságírók telefonos felvételeire akar építeni.

A Guardian egyik munkatársa kollegiálisnak nem mondható véleménycikkében a gazdasági ésszerűségre hivatkozva védelmébe vette a döntést.  

A munkahelyüket elveszítő fotósok egyike azt emelte ki, hogy így még személytelenebbé válhat a helyi lapok szerkesztőségének kapcsolata a közösségekkel, akiknek az életéről tudósítanak, mivel a korábbi a racionalizálások miatt sok újságnál már így is csak a fotóriporter volt az egyetlen, aki valóban helyben, a terepen dolgozott.

Érthetetlen, miért kell ezt újra és újra



Forrás: AP

Narciso Contreras Pulitzert nyert az Associated Press-szel (AP) a szíriai polgárháborúról tudósító csapat tagjaként. Egy, az AP-nek leadott képéről (lásd fent) eltávolított egy belógó videókamerát. Kiderült. Nem csak, hogy megszakította vele az ügynökség a munkakapcsolatot, átnézték az összes korábban leadott képét is. Azokon ugyan nem találtak módosításokra utaló jeleket, de eltávolították az összeset az AP képtárából. Ahogy ezt minden alkalommal teszik.

A Pulitzer-díjakat felügyelő elnökséget is értesítették az esetről, hozzátéve, hogy véleményük szerint a díjazott képek egyike sem érintett.

Az eset már csak azért is teljesen érthetetlen, mert minden magára adó újság és hírügynökség így jár el a legapróbb tartalmi módosítás esetén is.

Az AP közleménye angolul >>

Öt kategóriadíj, egy nagydíj és két kategóriadíj az Origo fotósainak a Magyar Sajtófotó pályázaton.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Kihirdették a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat eredményét. A legkiemelkedőbb teljesítménynek Bielik István szíriai polgárháborúban készült sorozatát ítélte a zsűri, a legjobb emberközpontú fotográfiáért járó nagydíjat Hajdú D. András, az Origo fotóriportere kapta, és a legjobb harminc éven aluli fotós is origós lett, Mudra László személyében.

Részletek az Origo cikkében >>

Obama, Cameron és a dán miniszterelnök közös önarcképe

Forrás: AFP/Roberto Schmidt

Az AFP fotósa Nelson Mandela gyászszertartásán kapta el a pillanatot, amikor Barack Obama amerikai elnök, David Cameron brit miniszterelnök és Helle Thorning Schmidt dán miniszterelnök közös önarcképet készít. Van vajon egy titkos közösségi oldala a világ vezetőinek, ahol megosztják majd egymással és bejelölik rajta magukat?

További fotók Mandela búcsúztatásáról az Origo galériájában >>

Eltűnt a filmből Kim Dzsong Un menesztett nagybátyja

Forrás: AFP/Dél-koreai Újraegyesítési Minisztérium

Észak-Koreában menesztették minden tisztségéből Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezetőnagybátyját, Dzsang Szong Teket.

A december 9-én megjelent hivatalos indoklás szerint korrupció, kábítószerélvezet, szerencsejátékok, azaz kicsapongó és züllött életmódja miatt. Dzsang az ország a második legnagyobb hatalmú vezetőjének számított.

A Nagy Elvtárs című dokumentumfilmet pedig már december 7-én újravágva sugározta az észak-koreai állami televízió. Dzsang Szong Tek - láss csodát! - eltűnt a filmből.

Fotók nélkül csupasz az újság

Forrás: British Journal of Photography

Fotók nélkül jelent meg a francia Libération a Paris Photo kiállítás megnyitójának napján, hogy így hívják fel a figyelmet a fényképek fontosságára, írja a British Journal of Photography.

Az újság kultúra rovatának egyik szerzője, Brigitte Ollier így írt róla: Ez egy vizuális sokk. Története során először jelent meg képek nélkül a Libération. A helyükön üres keretek vannak, amik egyfajta csendet, kellemetlen hallgatást teremtenek. Egyből feltűnik, hiányzik valami információ, mintha néma újsággá váltunk volna.

Az újság a döntését azzal indokolta a címoldalon, hogy örökös hálával tartoznak a fotográfiának, attól függetlenül, hogy azt fotóriporterek, divatfotósok, portréfotósok vagy koncepcuális művészek készítik. Azt írják, hogy a szenvedélyük a fotó iránt megkérdőjelezhetetlen, nem azért, mert díszítenek, sokkolnak vagy illusztrálnak, hanem azért, mert a fotográfia tartja rajta az ujját a világ pulzusán. A fehér kereteket a fotók előtti tisztelgésként látják, úgy gondolják, nem mehetnek el szó nélkül a mellett, hogy milyen nehéz helyzetben vannak a fotóriporterek, akik nem egyszer az életüket kockáztatják, miközben épphogy meg tudnak élni.


Forrás: British Journal of Photography


Forrás: British Journal of Photography


Forrás: British Journal of Photography

A fotókat tartalmazó laptervet pedig szöveg nélkül mellékelték:


Forrás: British Journal of Photography

Google Glass utcai fotók

Richard Koci Hernandez fotóriporter a Google #ifihadglass versenyén pályázott, hogy elsők között próbálhassa ki az óriáscég okosszemüvegét. Itt az első néhány fotó.

Zürich-Nyíregyháza expressz

Kattintson a multimédiás anyagok megtekintéséhez!

Hajdú D. András, az Origo fotósa ismét mert nagyot álmodni és multimédiás képriportban dolgozta fel a Nyírségből Svájcba ingázó prostituáltak kétlaki életét. A pár perces filmekből álló sorozatot végignézve több szemszögből kibontakozik a történet emberi oldala.

Itt megtaláljátok az összefoglaló cikket, amiben beágyazva elindíthatók a videók:

http://www.origo.hu/foto/multimedia/20130721-multimedias-riport-a-svajcban-dolgozo-magyar-prostitualtakrol-es-hatterukrol.html

Kell-e engedély a fotózáshoz? Példa és ellenpélda külföldről

Itthon komoly szakmai vita övezte a Ptk. sajtófotót érintő változásait, többek közt azt, amely engedélyhez kötné nemcsak a felvétel közzétételét, hanem elkészítését is. A Főszekesztők Fóruma blogbejegyzésében a dokumentarista művészfotózás világából hoz két példát arra, amikor a fotós nem volt tekintettel a személyiségi jogokra, viszont az elkészült anyagot egy esetben elfogadták, a másik esetben tiltakozás övezte. Hol a határ a dokumentarizmus és a voyeurizmus között?

A teljes bejegyzés a Főszerkesztők Fóruma blogjában >>


Platon-interjú a New Republicban

Az interjú apropóját adó címlapkép - Paul Rand Platon interpretációjában

A világ egyik legfelkapottabb portréfotósa, aki a hatalmasságok fotóiról ismert, Putyintól kezdve Kadhafin át amerikai elnököig, azt mondja a New Republicnak adott interjújában, hogy azokat az embereket a legfontosabb fotózni, akiknek nem hallatszik a hangjuk. Ezáltal az ő történetük is megismerhetővé válik egy olyan csatornán, amit amúgy nem érnének el.

A teljes interjú a New Republicon >>

Annie Leibovitz szerint a rózsás a fotózás jövője

A világhírű fotós a brit Guardiannak nyilatkozott a Cannes Lions nemzetközi kreatív fesztiválon, nem sok mindent mondott, de azt kincstári optimizmussal.

Felturbózott James Cameron a NatGeo címlapján

Egy kis fény arrébb, egy kis szikla pluszban a lábához, egy kis mélytengeri érzés rendel. A National Geographic oldalán a csúszkával mindenki eldöntheti, szerinte sok-e vagy nem.

Beyoncé kitiltotta a fotósokat 2013-as turnéjáról

A tavalyi amerikaifoci-döntőn, a Super Bowlon Beyoncé lépett fel, készült róla néhány előnytelen fotó, amikből egyből elkezdett a fenti képhez hasonló mémeket gyártani a netes közösség.

Béyoncé píárosa leveleket kezdett küldözgetni a képeket megjelenítő oldalaknak, hogy szedjék le a fotókat, a most induló turnéjához azonban úgymond végleges megoldást találtak: nem akkreditálnak rá fotóriportereket.

Csak szíriai kép nyert Pulitzert 2013-ban

Forrás: AFP/Javier Manzano - Kattintson a képre a részletekért!

Az amerikai katonai cenzúra (egy részének) a vége

A második világháború alatt George Strock Új-Guineán elesett amerikai katonákról készült képét közölni akarta a Life magazin, de első körben visszapattant a kérésük a katonai cenzorokról. Ragaszkodtak hozzá, és végül Franklin D. Roosevelt elnök elé került az ügy, aki úgy határozott, hogy az otthoniaknak joguk van hozzá, hogy "közvetlenül, szavak nélkül érzékelhessék halottaik jelenlétét".  

A New York Times cikke >>

Úgy látszik, Magyarországon is van olyan helyzet, amikor nem kell kikockázni a rendőrök arcát

Orbán Viktor és Pintér Sándor Felcsút környékén megnézték, hogy hogyan áll a hótorlaszok felszámolása. A miniszterelnök erről egy közel húsz perces videóban számolt be, ahol minden rendőr arca teljesen tisztán látszik.

Kiváncsian várjuk, hányan jelentkeznek be kártéréítésért a Miniszterelnökségen, perrel fenyegetőzve képmásuk jogosulatlan felhasználása miatt.

https://www.facebook.com/orbanviktor/posts/626447657370847

A forrásellenőrzés fontos, értem?

A TV2 dán tévécsatorna hírműsora a szíriai polgárháborúról számolt be, a háttérben a kép viszont az Assassin's Creed című számítógépes játékból van. A Google képkereső nem sajtófotóügynökség, értem?

Völgyinél vettük észre >>

Mennyi az annyi?

Ezen a nemrég indult Tumblr oldalon fotósok anonim módon osztják meg egymással, hogy milyen munkáért mennyi fizetést kaptak. A legalacsonyabb ajánlat 0$ volt egy archív képért egy TV műsorban való felhasználásra. A legjobb napidíjat eddig a Rodale kiadó fizeti, 750$-t (+ a költségeket is fedezi)

http://whopaysphotogs.tumblr.com/ >>

Robert Capa Központ lehet az Ernst Múzeum helyén

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A budapesti Robert Capa Központ létrehozásáról dolgoz ki tervezetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi); a kortárs fotóművészeti intézmény az Ernst Múzeumban jönne létre - értesült hétfőn a nepszava.hu.

Brutalitás és gázai gyász az év sajtófotóin


Fotó: Paul Hansen/Dagens Nyheter (Svédország)

Svéd fotóriporter gázai gyászolókat ábrázoló képe lett az év sajtófotója World Press Photo nemzetkozi sajtófotó-pályázaton. Összesen kilenc kategóriában osztottak díjakat, 32 ország 54 fotóriportere részesült elismerésben. A díjnyertes felvételeket tizenkét nap alatt választotta ki a zsűri 5666 fotóriporter több mint százezer felvétele közül.

Olvasd tovább az [origo]-n >>

Teljes képernyős galéria a nyertes képekből >>

Csak egy kép: Kovács Tamás cselgáncsfülei

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Budapest, 2013. február 14.
Csoknyai László (b) és Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó füle a Magyar Judo Szövetség sajtótájékoztatóján, amelyet a 2013. február 16-án és 17-én megrendezendő cselgáncs Hungária Kupáról tartottak a Danubius Hotel Arénában február 14-én.

Illegális olajfinomítás és -szállítás a Niger folyó deltájában

Samuel James fotósorozata a New York Times Lens blogján:

http://lens.blogs.nytimes.com/2013/02/13/money-for-the-taking-in-niger-delta-swamps/

Isten ostora


Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro di Meo

Hétfőn bejelentette lemondását XVI. Benedek pápa. Ilyenre évszázadok óta nem volt példa, önként utoljára 800 éve távozott a trónról halála előtt egy pápa. XVI. Benedek lemondásának napján rossz idő volt Rómában, a Szent Péter-bazilikába például látványos villám csapott.

Valószínűleg egyébként gyakrabban csap villám a bazilikába, mint amilyen gyakran lemond egy pápa...

[frissítés:]

...és valóban: Alessandro di Meo az esetről az AFP blogján >>

...a téma alaposan körüljárva Völgyi Attila blogján >>

Szabadúszás és haditudósítás

A Sunday Times nem fogad el szabadúszó haditudósítóktól anyagokat Szíriából, mert (a hivatalos indoklás szerint) túl kockázatosnak ítélik meg az ottani munkát. Ennek a hírnek a kapcsán szólal meg Völgyi Attila blogján több magyar haditudósító, köztük a szabadúszó Szlankó Bálint, akit a hetekben elraboltak Aleppóban, és az AP-s fotóriporter, Szandelszky Béla is.

A teljes bejegyzés Völgyi Attila blogján >>

Szép évek jönnek. Na nem pénzügyileg, képileg.

Interjú Stéphane Arnaud-val, az AFP fotó főszerkesztő-helyettesévelOlvasd el a Magyar Sajtófotó Pályázat egyik zsűritagjával, Stéphane Arnaud-val készült interjúnkat, amiből kiderül, hogyan dolgoznak világszerte a francia AFP hírügynökség fotós és videós munkatársai és hogy milyen irányban fejlődik tovább a sajtófotó, illetve hogy mi a véleménye a pályázat felhozataláról. Az interjú a fenti képre vagy ide kattintva olvasható az [origo]-n.

Három díjat hoztunk el a Magyar Sajtófotó-pályázaton

Tuba Zoltán első díjazott anyaga

A 2012-es Sajtó-fotó pályázaton az [origo] fotóriporterei közül Tuba Zoltán két díjat nyert: a legjobb képriportért járó díjat a 2012-es diáktüntetéseken készült sorozatával, a hír-, eseményfotó egyedi kategóriában pedig második helyezett lett egy Malévos pilóta portréjával. Mudra László pedig az emberábrázolás-sorozat kategóriát nyerte meg a kerekesszékkel fesztiválozó Bálintot bemutató anyagával.

Nézzétek meg a pályázat többi díjazottját is az [origo] cikkében!

Képhamisítással nyert, és azzal is veszített

Ezzel a képpel "nyerte meg" Harry Fisch az idei National Geographic fotópályázat "Helyek" kategóriáját. És veszítette is el, mert egy szemeteszsákot Photoshoppal kiszedett a kép jobb széléről. Itt nyavalyog és értetlenkedik a dolog felett, de teljesen feleslegesen. Egy dolgot csinált jól: amikor bekérte a zsűri az eredeti képfájlt, becsületesen elküldte, szemeteszsákostul (kép a hajtás után). A sajtófotó szabályai már csak ilyenek: egy darab pixelt se szabad kicserélni a képeken.

Elmeséljük, hogyan volt!

A tenger nélküli ország vitorlázó olimpikonja, a győrsági afgán menekült család, a hetven évesen is világbajnokságon birkozó nőgyógyász és a budapesti leszbikus testnevelés-tanárnő között első hallásra semmi összefüggés nincsen. Mindegyikükről készítettek azonban 2012-ben hangos képriportot az [origo] díjnyertes fotóriporterei, akik most az anyagok elkészítésének egy-két kulisszatitkát osztják meg az olvasókkal.

Kattintsatok ide a cikkért!

VII-ös, magnumos, és más neves fotóriporterek az Instagram joglopásáról

Benjamin Lowy — Reportage by Getty Images, Ed Kashi — VII, Christopher Morris — VII, Gillian Laub, Matt Eich, Landon Nordeman, Tim Barber, Peter van Agtmael — Magnum, Richard Koci Hernandez, Marcus Bleasdale — VII, Richard Renaldi, John Stanmeyer — VII, Peter DiCampo, Brooks Kraft — Corbis, Jonas Bendiksen — Magnum, Karim Ben Khelifa, Jesse Burke, Lynsey Addario — VII, Anastasia Taylor-Lind — VII, Ryan Pfluger, Tomas Van Houtryve — VII, Matt Slaby — Luceo, Kendrick Brinson.

Olvasd el az álláspontjukat a TIME magazin fotóblogján >>

Az alma és a fája - rights grab mindenhol

Facebook, Instagram egy cég, ugyanaz a rights grab. És így se fog csökkenni a feltöltött fotók mennyisége. A hírfotóban utazók pedig újra törhetik a fejüket.

Bővebben az [origo]-n >>

Hajdú D. András a Sajtófotó Pályázat zsűrijében

Hajdú D. András

Megjelent a 2012-es Sajtófotó Pályázat hivatalos kiírása. A négytagú zsűriben köszönthetjük egyebek mellett az [origo] fotóriporterét, Hajdú D. Andrást is, aki a tavalyi pályázaton 7 díjat nyert különböző kategóriákban.

Rajta kívül a zsűriben foglal majd helyet Filip Horvat, az AP hírügynökség horvátországi tudósítója, Marián Pauer fotótörténész és Pataky Zsolt fotográfus.

A pályázati anyagok feltöltése változatlanul a www.sajto-foto.hu weboldalon keresztül történik, a nevezési díj pedig 4000 Ft.

További résztelek a hivatalos pályázati kiírásban.

Kockaarc

A Kúria jogegységi határozata alapján továbbra is kockázni kell a rendőrök arcát: "A nyilvános helyen vagy közterületen szolgálati kötelezettséget teljesítő vagy munkát végző személy e tevékenységének ellátása során nem minősül közszereplőnek, ezért a személyt beazonosítható módon, egyediesítetten ábrázoló képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához szükséges a hozzájárulása."

Fotóriporter és képszerkesztő kollégáinknak egy kis segédlet, az ORFK nyomán. Magyarországon kívül legközelebb Azerbajdzsánban lehet hasznos, ez ugyanis a legközelebbi ország, ahol az itthonihoz hasonló a helyzet. A legtöbb demokratikus országban a közhatalom gyakorlóit, így a rendőröket is, nem magánszemélynek tekintik, amikor munkájuk során az államot képviselik.

A New York Times fotósa a gázai konfliktus fotózásáról


Forrás: Tyler Hicks/New York Times

Tyler Hicks, a New York Times állandó fotósa tíz napot töltött Gázában az izraeli légicsapások alatt. Azt mondja, a legtöbb helyszín megközelíthető és elérhető volt, de nem minden kockázat nélkül. 

>> Interjú és képgaléria a New York Times Lens fotóblogján

Vihar és New York - egy címlapfotó története

Sötétben, rögzítetlen fényképezőgéppel, 1500 méter magasan, egy folyamatosan mozgó helikopter ajtajából fotót készíteni nem könnyű. A New York magazin borítóján látható felvétel, amelyen a Sandy hurrikán elvonulása után látható a város mégis rövid időn belül ikonikussá vált. A holland Iwan Baan aki leginkább építészekről és épületeikről készített fotóiról ismerhető, a floridai Poynter újságíró iskola weblapján olvasható interjúban mesélt készítésének körülményeiről.

Photoshop-cápa a kertben?

Egy Kevin P. McCarty nevű férfi szerint egy cápa úszkál a Sandy által elöntött New Jersey utcáin. A férfi két képet is feltöltött erről a Facebookra. A két kép közül az egyik, a jobb oldali biztosan Photoshop. Nézzük meg közelebbről!

Kiírták a második Tim Hetherington-ösztöndíjat

A Líbiában elhunyt fotóriporter nevét viselő, a World Press Photo és a Human Rights Watch által gondozott ösztöndíjra november 15-ig lehet pályázni. Az ösztöndíjra már folyamatban lévő, az emberi jogok témakörét érintő témákkal pályázhatnak azok, akik 2008 és 2012 között részt vettek a World Press Photo pályázaton (a 2012-es pályázat nyertesei egyébként október végéig megtekinthetők a budapest Néprajzi Múzeumban).

Részletek itt: http://www.worldpressphoto.org/2012-tim-hetherington-grant

A VII egyik alapítója, Gary Knight lesz a World Press 2013 zsűrielnöke

Forrás: AFP/Maximilien Lamy

A VII munkáit eléggé szeretjük itt az [origo] fotónál. Az ügynökség egyik alapítója, Gary Knight (a képen jobbra, balra John Stanmeyer) lesz a 2012-es év sajtófotó-terméséből a legjobbakat kiválasztó zsűri elnöke. Nyilván nem ezért jelentették most be, de az 2011-es év legjobb sajtófotóinak kiállítása pedig épp Budapesten, a Néprajzi Múzeumban állomásozik, október végéig.

Nem csak az Ikeánál vállalják be a retusálást

Retusálás

Az IKEA-katalógusból kiretusált nőkről szóló bejegyzésünk kapcsán felmerült egy hasonló történet, ami szerkesztőségünk egyik tagjával, illetve a képeivel esett meg.

Pályi Zsófi 2011-ben Mozambikban készített egy fotóriportot a helyi nők összefogásáról. A magyar Marie Clare magazinban megjelent anyagot később az újság arab kiadása is átvette. Az ottani megjelenés előtt azonban a lap helyi szerkesztői kezelésbe vették a képeket, hogy az iszlám előírásoknak is megfeleljenek. A női összefogásról szóló cikkben a trikókból kivillanó női vállakra és dekoltázsokra így került utólag póló - Photoshop segítségével.

Még több átfestett képpár a bejegyzésben!

Megnyílt a World Press Photo kiállítás Budapesten

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A World Press Photo több mint félévszázados története sok ikonikus és háborús képet adott a popkultúrának, ebbe a sorba illeszkednek az idei díjazottak is. A Néprajzi Múzeumban péntektől megtekinthető válogatást az arab tavasz és a tragédiák uralják, de jut hely a tréfának is. Az [origo] cikke, galéria a kiállításról és a díjnyertes fotókból a képre kattintva!

Egy sorozat a spanyol válság mindennapjairól az év sajtófotóját készítő Samual Arandától

A World Press Photón a tavalyi év sajtófotóját készítő, Tunéziában élő spanyol fotóriporter a New York Times megbízásából tért haza, sorozatát a spanyol válság mindennapjairól itt találjátok:

http://www.nytimes.com/slideshow/2012/09/24/world/europe/20120925-SPAIN.html

Ami a Tony Hicks-interjúból kimaradt

Az idei magyar Sajtófotó-pályázat zsűrijének elnöke, az amerikai Associated Press hírügynökség európai és afrikai képkiadásáért felelős vezető képszerkesztője, Tony Hicks szerint a sajtófotó-versenyek lehetőséget adnak a fotóriportereknek, hogy másképp nézzenek a saját munkájukra és tanulhassanak abból, mások hogyan dolgoznak. Az [origo]-n megjelent interjúnkban szó esik ezen túl Észak-Koreáról, az arab tavaszról és Szíriáról való képes tudósítás nehézségeiről, a sajtófotó hitelességének megőrzéséről. Az alábbiakban az interjúból kimaradt, a sajtófotós szakmát azonban érdeklő részeket gyűjtöttük össze.