OLVASTAD MÁR?
 
Rodrigo Abd is megsérült a vébé elleni tüntetésekben
Forrás: AFP/Getty Images/Victor Moriyama Az Associated Press (AP) több konfliktust is megjárt fotóriportere, Rodrigo Abd a lábán sérült meg, feltételezhetően a rendőrség egyik gumilövedéke találta el.
 
Azt fotózta, ami senkit sem érdekelt
Forrás: AFP/Camille Lepage A fotóriporternő afrikai képeiből készült válogatásunkat a fotóra kattintva nézheted meg! A statisztikák szerint szubszaharai Afrikában, bármennyire is konfliktusoktól terhelt világrész, kevesebb médiamunkás veszti életét,...
 
A New York Times fotósai kapták mindkét amerikai fotós Pulitzert
A New York Times amerikai napilap két fotósa nyerte a sajtófotó kategóriában osztott idei amerikai Pulitzer-díjakat.

Tanuljunk a profiktól!


Forrás: Toronto Star

A Toronto Star szerencsére nem csatlakozott azokhoz a lapokhoz, melyek megváltak fotósaiktól, sőt, nagyszerű videósorozattal bizonyítja, valójában milyen nagy szükség van rájuk. A MasterGlass néhány perces videóiban a lap fotoriporterei mutatják be tudományukat úgy, hogy a lelkes amatőröktől a profikig - akik kíváncsian figyelhetik, mit kezd tengerentúli kollégájuk egy nagyon is ismerős helyzettel - mindenki megtalálhatja köztük az őt érdeklő részeket.

A készítők feltételezik a nézőkről, hogy tisztában vannak a fényképezés alapfogalmaival, és nem döbbennek meg, ha valaki blendéről meg ISO-értékekről kezd beszélni, hiszen mégiscsak egy komoly szakma fogásait kell pár percben megosztani az érdeklődőkkel.

Egyes részekben egészen az alapokhoz megyünk vissza, így megtanulhatjuk a mélységélesség használatát, a helyes fénymérést, a fehéregyensúly beállítását, továbbá megismerkedünk a képkivágás és a képválogatás fontosságával. A fényképezés eszközeit is bőségesen megismerhetjük: megtudhatjuk, mi van egy profi táskájában (és testére aggatva), zoom vagy fix fókusztávolságú objektíveket válasszunk, hogyan használjuk a vakut, a drótnélküli távkioldót, és itt van ez az izgalmas tapadókorongos megoldás is:

De aki biztosan uralja a technikát, az is tanulhat a videókból, hiszen a Toronto Star fotósai elmagyarázzák, hogyan tudunk diszkréten fotózni egy intim hangulatú eseményen, mihez kezdjünk, ha kevés a fény, hogyan készítsünk nagyszerű fotókat egy divatbemutatón, és hogyan fényképezzünk illusztrációkat, ha az alany azt szeretné, hogy ne legyen felismerhető a képen.

Eddig 47 epizód került fel a thestar.com honlapjára (itt érhetőek el), és továbbiak várhatók. Ha egy téma különösen érdekel, és hiányoljuk a sorozatból, ezen a Facebook-oldalon javaslatokat is tehetünk a készítőknek.


hirdetés