Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mogyoródi gyerekkatonák a CNN-en

A CNN World hírportál fotós blogja nemrég közölte egy spanyol fotoriporter, Oriol Segon Torra anyagát, aki egy hetet töltött valódi katonai egyenruhában, valódi (persze vaktölténnyel töltött) fegyverekkel gyakorlatozó 10-14 éves fiatalokkal a mogyoródi Military Táborban. A fotóst elmondása szerint Fabrice Dimier Putyin gyermekkatonái című munkája inspirálta, hogy dokumentálja, milyen lelki átalakuláson mennek át ezek a kiskamaszok egy efféle tábor időtartama alatt.

A CNN blogbejegyzését egy rövid összefoglalóval itt találhatjuk, a fotós honlapján pedig egy bővebb képanyaghoz is hozzájuthatunk.

Benkő Imre mesél Ózdról

Fotó: Benkő Imre

A fotóművész az Országos Széchényi Könyvtárban január 12-ig látható ACÉL-mű című kiállítása kapcsán írt ózdi emlékeiről, tapasztalatairól.

Moziba megy az Origo Fotó


Fotó: Hajdú D. András

Hajdú D. András (fotó), Szabó Balázs (videó) és Magócsi Márton (szerkesztő) Hégető Honorka-díjas multimédiás riportját beválogatták a Verzió dokumentumfilm-fesztivál programjába. A rövidfilmet november 7-én, csütörtökön vetítik a 18:15-kor kezdődő Civil fókusz blokkban, a budapesti Toldi moziban.

Mi nem dícsérhetjük agyon, de az Index filmes blogja ezt írta róla: "Multimédiás riportot és nem hagyományos filmet látunk, amivel kapcsolatban csak egy kifogásunk lehet: 11 perc nagyon kevés, ezt a történetet néznénk sokkal hosszabban is."

Szóval irány csütörtök este a Toldi, ekkora képernyője nincs egy számítógépnek se!

Az amerikai középnyugat horgászkultúrája Mikre Rebholz fotóin


Fotó: Mike Rebholz

Viszik a deszkakunyhót, rárakják a jégre, pl. a Mississippin, vágnak bent egy léket, és horgásznak egész télen.

A sorozat képei: http://www.featureshoot.com/2013/10/midwestern-ice-shack-culture-photographed-by-mike-rebholz/

Interaktív portrésorozat orosz melegekről az Origón

Fotók: Hajdú D. András

Melegjogi aktivisták szerint az Oroszországban júniusban elfogadott törvény - amely megtiltja a kiskorúak felé irányuló homoszexuális propagandát - korlátozza a melegek szólásszabadsághoz és szabad gyülekezéshez való jogát.  Fotóriporterünk a nemzetközi előbújás napja alkalmából tartott tüntetésen járt Szentpéterváron. Kattints ide vagy a képre a portrésorozat megtekintéséhez!

A szíriai menekültválság történelmi léptéke, Lynsey Addario fotóival


Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Egy alapos szöveges, infografikás összefoglaló Lynsey Addario kiváló, fényképeivel (fent nem az ő fotója látható). Kattintson a képre, nézze meg a New York Times oldalán!

Az év természetfotósa 2013


Forrás: WPY/Luis Javier Sandoval - további képekért kattintson a fotóra!

Idén 49. alkalommal osztották ki a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Worldwide által meghirdetett természetfotós pályázat díjait. A díjazottak között három magyar fotós is szerepel.

Közel-keleti fotográfusok a MODEM-ben


Newsha Tavakolian: Cím nélkül, a Hallgass - sorozatból
2010, C-print, 105 x 130 cm


Tizenhárom közel-keleti fotográfus munkáiból nyílt kiállítás a debreceni MODEM-ben. A Szent utak című tárlat az "út" kifejezés szimbolikus, politikai, társadalmi és személyes jelentéseit járja körbe. A kiállítás, melynek kurátora Abed al-Kadiri, a CAP Kuwait művészeti vezetője, november 3-ig tekinthető meg.

Képek a kiállítás anyagából az Origón >>

Ez nem Photoshop - E.T. és a Hold

Fotó: Philipp Schmidli

Pár hónapja nagy visszhangot keltett a fotós teliholdas képe egy alpesi hegygerninccel és a rajta haladó bringással, és sokan az E.T. egyik fontos jelenetéshez hasonlították. A kihívást el kellett fogadnia a fotósnak, megcsinálta azt a képet is. Hogyan?

Furcsa pillanatok Oroszországból és Urkajnából


Fotó: Sasha Rudensky

Sasha Rudensky Amerikában élő orosz fotós, képein Oroszország és Ukrajna rejtett, személyes pillanatai elevenednek meg.

További képek a Feature Shoot-on >>

Idealizált cowboy világ és álmodozó roma fiatalok


Fotó: Hirling Bálint

Idén végez a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola első fotográfia szakos osztálya. Diplomakiállításukat Pfisztner Gábor esztéta nyitja meg június 24-én este 7 órakor a Gregersen Palotában. Idealizált cowboy világ, épített szkenner kamerával készített felvételek, személyes szakítási vívódások, és álmodozó roma fiatalok foglalkoztatták a BKF hallgatóit.

Nézd meg az Origón a kiállítás képeiből készült válogatásunkat!

Platon-interjú a New Republicban

Az interjú apropóját adó címlapkép - Paul Rand Platon interpretációjában

A világ egyik legfelkapottabb portréfotósa, aki a hatalmasságok fotóiról ismert, Putyintól kezdve Kadhafin át amerikai elnököig, azt mondja a New Republicnak adott interjújában, hogy azokat az embereket a legfontosabb fotózni, akiknek nem hallatszik a hangjuk. Ezáltal az ő történetük is megismerhetővé válik egy olyan csatornán, amit amúgy nem érnének el.

A teljes interjú a New Republicon >>

Annie Leibovitz szerint a rózsás a fotózás jövője

A világhírű fotós a brit Guardiannak nyilatkozott a Cannes Lions nemzetközi kreatív fesztiválon, nem sok mindent mondott, de azt kincstári optimizmussal.

A legnépszerűbb fotóhelyszínek a Flickr népe szerint

Itt a nyár, kirajzanak a hobbifotósok. Ha nincs ötleted, hova menj fotózni, beírod a várost vagy az országot, és ez a jó kis Google Térkép - Flickr mashup - megmutatja, hogy hol készült a legtöbb kép az adott helyszínen a Flickr és a Panoramio adatbázisában.

Börtönben, elmebetegen - Jenn Ackermann sorozata és kisfilmje

Fotó: Jenn Ackermann

Jenn Ackerman hónapokat töltött egy Kentucky-állambeli börtönben az elmebetegségben szenvedő rabok életének dokumentálásával. A végeredmény egy kiváló fotósorozat és egy Emmy-díjas kisfilm.

Megnézem a fotókat >>

Megnézem a kisfilmet >>

Multiplexbe költöznek Vancsó Zoltán fényképei

Az André Kertész és Balogh Rudolf-díjas, egykori Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotográfus rendhagyó módon, nem kiállítás keretében mutatja be alkotásait, hanem moziban vetíti képeit. A hazai fotós élet egyik jelentős alakja időtlen hangulatú, fekete-fehér autonóm riport fotográfiáival hívta fel magára a figyelmet. Az utóbbi években maga mögött hagyta az analóg technikát, legszívesebben erdőkben barangol digitális fényképezőgépével és egy sajátos, spirituális útra invitálja nézőit.

Vancsó Zoltán tizenhárom fotóalbumot adott ki. A műtárgypiac szabályaival ellentétben számozatlan, nyitott sorozatokként árulja képeit. A közösségi hálók segítségével folyamatosan aktív kapcsolatot tart közönségével, előfordult, hogy egy online videón, mosógépben forgatva sorsolta ki egyik albumának nyertesét, de volt, hogy nyitott napot tartott nappalijában. Ezúttal egy moziba hívja az érdeklődőket. 

A VANCSÓ!LIVE névre keresztelt önálló esten hét zenés slide show segítségével - Állófilmek, Felfelé, Város-páros, A lelkiismeret orgazmusa, Sóhajtenger, Szándéktalan fény, Nemlét és örökkévalóság között  - nézhetjük végig a fotós elmúlt 20 évben készült fényképeit blokkokba szedve.

Az előadáson választ kaphatunk többek között azokra a kérdésekre, hogy minek köszönhetően kezdett el Vancsó Zoltán fényképezni, miért volt nehéz áttérnie digitális technikára, és miért nem váltana vissza újra az analógra, sőt, hogyan találkozott Fidel Castróval és miért hagyják hidegen a szenzációsnak vélt fotók?

Az est keretében az alábbi szerzők műveiből hangzanak majd el részletek: Bognár Szilvia, Bill Laswell, Maurice Ravel, Gustav Mahler, Jon Hassel, Brian Eno, Boards of Canada, Pat Metheny & Lyle Mays.  

A képekből egy rövid ízelítőt megtekinthet az [origo] fotó rovatának galériájában!

Helyszín: EuroCenter Mozi (1032 Budapest, Bécsi út 154. Tel. 06-1-999-6161)

Időpont: 2013. május 8-9. 19:30

A belépőjegy ára: 1450 Ft.

Így kell széttrollkodni a Street Viewt, ha már úgyis jön mindjárt Magyarországra

Egy francia sífelszerelés üzlet hívta ki a Google fotósát, hogy bejárhatóvá tegye az üzlethelységet. Jól kihasználták az alkalmat. További képek és a bejárható bolt a hajtás után.

Csak egy kép: Kovács Tamás cselgáncsfülei

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Budapest, 2013. február 14.
Csoknyai László (b) és Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó füle a Magyar Judo Szövetség sajtótájékoztatóján, amelyet a 2013. február 16-án és 17-én megrendezendő cselgáncs Hungária Kupáról tartottak a Danubius Hotel Arénában február 14-én.

Illegális olajfinomítás és -szállítás a Niger folyó deltájában

Samuel James fotósorozata a New York Times Lens blogján:

http://lens.blogs.nytimes.com/2013/02/13/money-for-the-taking-in-niger-delta-swamps/

Turistafotók Észak-Koreából

Nem olyan szépen komponáltak, mint David Guttenfelder képei, de a hangulat azonos. 

A teljes sorozat a Telegraphon >>

Szabadúszás és haditudósítás

A Sunday Times nem fogad el szabadúszó haditudósítóktól anyagokat Szíriából, mert (a hivatalos indoklás szerint) túl kockázatosnak ítélik meg az ottani munkát. Ennek a hírnek a kapcsán szólal meg Völgyi Attila blogján több magyar haditudósító, köztük a szabadúszó Szlankó Bálint, akit a hetekben elraboltak Aleppóban, és az AP-s fotóriporter, Szandelszky Béla is.

A teljes bejegyzés Völgyi Attila blogján >>

Négy magyar döntős a Sony World Photography Awardson


Gárdi Balázs döntős képe Felix Baumgartnerről

Kihirdették a Sony World Photography Awards 2013-as fotópályázatának professzionális, nyitott és ifjúsági kategóriájában nevezettek döntőseit, és négy magyar fotós alkotásai is esélyesek az abszolút és a kategória díjakra.

A hivatásos fotósok között az Emberek kategóriában Gárdi Balázs került be a döntősök közé Felix Baumgartner ugrásáról készült képeivel.

A nem hivatásosak versenyén az Építészet kategóriában Forgács István, Pillanatfelvétel kategóriában pedig Nagy Tamás döntős.

Az ifjúsági, 20 év alatti fiatal fotósok döntősei között is van magyar, Ilian Filin képe a Kultúra kategóriában került szűkített listára.

A Sony World Photography Awards idei versenyére 170 országból közel 122 000 alkotás érkezett. A beérkezett pályázatok között olyan témájú képek is szerepeltek, mint a szíriai konfliktus, Barack Obama elnöki kampányútja, vagy egy tanulmány a kabuli moziközönségről.

A nyitott (nem hivatásos) és az ifjúsági kategória nyerteseit március 19-én hirdetik ki, a professzionális kategória győzteseit április 25-én.

Az [origo] fotó képgalériája a magyar döntősök képeivel >>

A nemzeti légitársaság halála - malévosok portréi

Kereken egy éve jelentette be a Malév, hogy 66 évnyi folyamatos működés után leáll. Tuba Zoltán portrésorozata a volt dolgozókról. Kattints a képre!

Durván jó légi panorámák New Yorkról

Egy orosz légifotós, Sergey Semenov készített több, nagyon látványos légi panorámaképet New Yorkról, díjat is nyert vele. A fenti kép kilapítva, összerakva mutatja a Central Parkot, de 3D-ben is megnézhetitek a képeket, több helikopterállás között ugrálva, itt:

Vigyázat, automatikusan elindul a zene!

Szíriában fotózni

Interjú egy Szíriából nemrég hazatért spanyol fotóssal. A végén, a mellékelt fotót megnézve pedig még az arabot nem ismerőknek is kiderül, hogy a fotós lány.

Nem egy mélyinterjú, de mindenképpen érdekes, köszönjük a Népszava Online-nak!

http://bit.ly/XheQmj

Tetovált fejek Mexikóból

Carlos Alvarez Montero az utcai bandák szubkultúráját kezdte fotózni, végül egy portrésorozat is született belőle tetovált fejű, arcú és nyakú férfiakról.

A teljes sorozat a Feature Shooton >>

Régi idők kajafotója a New York Times-nál

A New York Times képszerkesztői beletúrtak az archívumukba, és készítettek egy összeállítást a lap ötvenes és hatvanas években készült ételfotóiból. Nem kicsit más a megközelítés, mint a mostani szaturált, közeli, környezetet teljesen nélkülöző kajafotó-vonal.

Set the Stage, Then the Table >>

16 gigapixeles kép a Machu Picchuról

Egy amerikai fotós közel 16 gigapixeles felbontású képet készített Peru leghíresebb látványosságáról, a Machu Picchuról, így elképesztően jól látható rajta minden apró részlet. A brit Telegraph szerint mintegy 1920 fotó készült, amelyeket azután összerakott egyetlen nagy képpé a készítő, Jeff Cremer.

A nagyfelbontású kép és a részletek itt, az [origo] utazás rovatában >>

Luxusbörtön Norvégiában Gughi Fassino képein

Fotó: Gughi Fassino

Egy olasz fotós, Gughi Fassino fotózta a norvégiai Halden börtönt egy olasz hetilapnak, miután felkeltették az érdeklődését a jó körülmények egy újságcikk alapján. Elmondása szerint szürreális élmény volt a szépen berendezett börtön, ahol a rabok tévézhetnek, internetezhetnek, tanulatnak, kocoghatnak.

A vita szélére: Obama-Romney képpárok a kampányról

Forrás: AFP

Hónapok óta minden erejükkel azt próbálják megmutatni és bizonyítani az amerikai választóknak, hogy miben különböznek egymástól, Barack Obama és Mitt Romney kampánya mégis tele van olyan pillanatokkal, amelyekben úgy tűnik: egymást másolják.

Az űrállomáson nincs felszerelés-para

Forrás: NASA

A Nemzetközi Űrállomáson úgy tűnik, nem kell azon parázniuk az űrhajósoknak, hogy valamihez nincs megfelelő gép vagy objektív. Sőt, a felszerelés cipelése miatt sem kell, hogy fájjon a hátuk, és a lopások sem okozhatnak túl nagy gondot.

Egy sorozat a spanyol válság mindennapjairól az év sajtófotóját készítő Samual Arandától

A World Press Photón a tavalyi év sajtófotóját készítő, Tunéziában élő spanyol fotóriporter a New York Times megbízásából tért haza, sorozatát a spanyol válság mindennapjairól itt találjátok:

http://www.nytimes.com/slideshow/2012/09/24/world/europe/20120925-SPAIN.html

A Baron-féle Diktátor valóban létezik

Forrás: Guillame Herbeaut/INSTITUTEKattints a képre és nézd meg az összes fotót!

Egy kiváló, helyenként nem csak Sacha Baron Cohent, hanem Martin Parrt is idéző képsorozat Guillame Herbeauttól egy Jordániában rendezett katonai vásárról a Daily Mailben.

Egyórás, 2001-es dokumentumfilm az akkor 92 éves Henri Cartier-Bressonnal

Egy kis komolyabb szórakozás a közelgő hétvégére, Raphaël O’Byrne egyórás dokumentumfilmje a fotózás egyik nagymesterével, Henri Cartier-Bressonnal. Franciául, angol felirattal.

Fotók Hunter S. Thompson személyes archívumából a Kötve-fűzvén


Al Satterwhite: Hunter S. Thompson interjút ad, Cozumel, Mexikó, 1974. március

A Meki és a kajafotó - a Meki szerint

A McDonald's kanadai PR-ese vevők kérdésére válaszol: miért mások a képeken a hamburgerek, mint a valóságban. Nincs új a nap alatt.

Meztelen színésznők a Playboyban - második rész

A Filmklub és a Fotórovat koprodukciójában Varga Ferivel és Dömötör Ágival együtt ezúttal Pályi Zsófi nem fotóz, hanem képet elemez - profi és kevésbé profi Playboy fotósorozatokat külföldi színésznőkről. A beígért második rész.



Jonathan May képei kenyai látáskárosult kisiskolásokról

Mit lát a róla készült portréból egy látáskárosult? Jonathan May okos páros portréi kenyai kisiskolásokról: http://is.gd/2axAbA