AJÁNLÓ
 
12:31
2012. 11. 06.
Forrás: AFP/Getty Images/Victor Moriyama Az Associated Press (AP) több konfliktust is megjárt fotóriportere,...
A bejegyzés folyatódik
 
12:31
2012. 11. 06.
Forrás: AFP/Camille Lepage A fotóriporternő afrikai képeiből készült válogatásunkat...
A bejegyzés folyatódik
 
12:31
2012. 11. 06.
Forrás: Toronto Star A Toronto Star szerencsére nem csatlakozott azokhoz a lapokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
 
12:31
2012. 11. 06.
A New York Times amerikai napilap két fotósa nyerte a sajtófotó kategóriában osztott idei...
A bejegyzés folyatódik
 
12:31
2012. 11. 06.
Drasztikus lépésre szánta el magát a világ egyik legnagyobb fotóügynöksége, a Getty Images....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vihar és New York - egy címlapfotó története

Sötétben, rögzítetlen fényképezőgéppel, 1500 méter magasan, egy folyamatosan mozgó helikopter ajtajából fotót készíteni nem könnyű. A New York magazin borítóján látható felvétel, amelyen a Sandy hurrikán elvonulása után látható a város mégis rövid időn belül ikonikussá vált. A holland Iwan Baan aki leginkább építészekről és épületeikről készített fotóiról ismerhető, a floridai Poynter újságíró iskola weblapján olvasható interjúban mesélt készítésének körülményeiről.

"New York olyan volt mintha két külön város lett volna" - emlékezik vissza. Baan egy Canon 1DX gépvázzal, 24-70mm-es optikával, teljesen nyitott, 2,8-as rekesszel dolgozott. Ahhoz, hogy a szinte teljes sötétben használható rövidségű záridőt használhasson, 25 000 ISO érzékenységet használt. A záridőt így is csak 1/40-ed másodpercre tudta letornázni. Helikoptert viszonylag könnyen talált, és a kép szokatlanul magas nézőpontja abból adódott, hogy a vihar után közvetlenül nagyon kicsi volt a légiforgalom, így a légiirányítók a szokásosnál magasabbra engedték emelkedni a helikopterrel.

Baan elmondása szerint a sok fotós által követett taktikát alkalmazta: "egy csomó képet lőttem sorozatban, hogy kiválaszthassam azt, amelyik éles lett. Nehezítette a dolgot, hogy nagyon hideg volt, és az ajtó is nyitva volt."

Számára az a kép leglényegesebb eleme, hogy "a bal oldalon erősen kivilágítva látszik a Goldman Sachs és az új World Trade Center épülete, míg New York maradéka áram nélkül maradt. Bizonyos értelemben megmutatja, milyen ma Amerika."

A teljes interjú a Poynteren.

hirdetés