AJÁNLÓ
 
10:09
2014. 02. 26.
Forrás: AFP/Getty Images/Victor Moriyama Az Associated Press (AP) több konfliktust is megjárt fotóriportere,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:09
2014. 02. 26.
Az idén alapított díjat évente egyszer, a nemrég elhunyt fotóművész születésnapján, június...
A bejegyzés folyatódik
 
10:09
2014. 02. 26.
Forrás: AFP/Camille Lepage A fotóriporternő afrikai képeiből készült válogatásunkat...
A bejegyzés folyatódik
 
10:09
2014. 02. 26.
Már tavaly novemberi interjúnk közben felfigyeltünk a Bajnai Gordon irodáját díszítő...
A bejegyzés folyatódik
 
10:09
2014. 02. 26.
Forrás: Toronto Star A Toronto Star szerencsére nem csatlakozott azokhoz a lapokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem vetődünk árnyékra

Forrás: AFP/Yoav Lemmer

Az izraeli miniszterelnök Hitler-bajuszt vetít Angela Merkel német kancellár orra alá   a jeruzsálemi Dávid Király Hotelben megrendezett közös sajtótájékoztatón. A hír ebben a formában persze nem igaz, a gesztus nyilvánvalóan nem volt szándékos, ám az AFP éles szemű szerkesztője kiszúrta ezt a pillanatot az eseményről kiadott videón, és elérhetővé tette az ügynökség honlapján a képkockát, mely ettől a pillanattól kezdve önálló életre kelt.

Azaz csak kelt volna. Néhány honlap persze nem hagyta ki a ziccert, és vicces hozzászólásokra vadászott, azonban a kép megosztott példányai nem árasztották el a Facebook-üzenőfalakat, komolyabb sajtótermékek nem hozták vészjósló szalagcímekkel, és általában: a látszólag megdöbbentő, felháborító, provokatív kép jobbára visszhangtalanul süllyedt el a napi hírek áradatában.

A magyarázat egyszerű. Németország mára gyakorlatilag lerázta magáról a náci múlt örökségét, így egy ilyen képpel indítva egy újságíró csak azt kockáztatná, hogy nevetségessé teszi magát. A kép és utóélete, amint a Washington Post bloggere írja,  talán a legjobb bizonyíték arra, hogy a köztudatban a mai Németország immár nem mosható össze hetven évvel korábbi elődjével, és ha a kancellár izraeli partnerével tárgyal, valóban a jelen kérdéseiről beszélhetnek - legyen szó akár a zsidótelepek építésének kemény bírálatáról.

hirdetés