Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kockaarc

A Kúria jogegységi határozata alapján továbbra is kockázni kell a rendőrök arcát: "A nyilvános helyen vagy közterületen szolgálati kötelezettséget teljesítő vagy munkát végző személy e tevékenységének ellátása során nem minősül közszereplőnek, ezért a személyt beazonosítható módon, egyediesítetten ábrázoló képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához szükséges a hozzájárulása."

Fotóriporter és képszerkesztő kollégáinknak egy kis segédlet, az ORFK nyomán. Magyarországon kívül legközelebb Azerbajdzsánban lehet hasznos, ez ugyanis a legközelebbi ország, ahol az itthonihoz hasonló a helyzet. A legtöbb demokratikus országban a közhatalom gyakorlóit, így a rendőröket is, nem magánszemélynek tekintik, amikor munkájuk során az államot képviselik.

Bejelentették a Deutsche Börse fotógráfiai díj finalistáit

 


The Afronauts © Cristina De Middel

Két feltörekvő fotós, Cristina De Middel és Mishka Henner fog megküzdeni a 30 000 fontos díjért már ismert fotográfusokkal, az Adam Broomberg & Oliver Chanarin szerzőpárossal és Chris Killippel.

Bővebb információ a BJP-n >>

A New York Times fotósa a gázai konfliktus fotózásáról


Forrás: Tyler Hicks/New York Times

Tyler Hicks, a New York Times állandó fotósa tíz napot töltött Gázában az izraeli légicsapások alatt. Azt mondja, a legtöbb helyszín megközelíthető és elérhető volt, de nem minden kockázat nélkül. 

>> Interjú és képgaléria a New York Times Lens fotóblogján

83 éves fényképezőgép 240 millióért

Forrás: AFP/Dieter Nagl
Forrás: AFP/Dieter Nagl

Persze, hogy Leica (egy I(A) típusú), persze, hogy ritka (aranybevonatú, és 1929 és 1931 között összesen 95 darab készült belőle), és persze, hogy egy bécsi árverésen került szombaton kalapács alá. Gyönyörű, nem?

Katalin hercegnő és a természetfotózás

Olajpálma-ültetvény Malajziában

Katalin hercegnő a brit királyi család hivatalos Flickr-oldalán tette közzé néhány természetfotóját. Ugyan állítása szerint korábban dolgozott fotósként is még Kate Middleton korában, és egy jó képpel indítottunk itt, szerintünk nem az általa készített képek miatt zárták őt szívükbe a britek. További képek a hajtás után!

Nagy-Britanniában könnyebb lesz érvényesíteni a fotósok szerzői jogát

A szellemi tulajdonra vonatkozó peres ügyeket az új rendszer szerint a megyei szabadalmi bíróságokon 5000 fontos értékhatárig, ügyvéd nélkül lehet majd intézni, egy talán kisértékű ügyek gyorsított eljárásának fordítható rendszerben. A fotósok, akiknek ellopják a felhasználási jog megváltása nélkül használják a képeit (az internet korszakában ugye ez még egyikünkkel se fordult elő) úgy fordíthatnak jogorvoslatért, hogy nem kell csillagászati eljárási és ügyvédi díjakat fizetniük (akkor sem, ha végül veszítenek).

Forrás: Photo copyright boost set to open online ‘floodgates’ | Amateur Photographer

Az Alamy is csökkenti a fotósok jutalékát

A Getty Images nemrégiben csökkentette a sajtófotósainak a jutalékát 35%-ra, most egy neves stock ügynökség, az Alamy csökkenti a fotóeladások után a fotósoknak kifizetett jutalékot. Eddig az ügynökség a bevétel 40%-át tartotta vissza, ezt növelik most fiftififtire. A 60%-os kifizettett jutalék egyébként a magasabbak közé tartozott, de ez a lépés is jól jelzi, hogy a klasszikus fotóügynökségek küszködve keresik az új üzleti modellt az fillérekért elérhető microstock megjelenése óta.

Stock agency Alamy cuts photographers' commissions - British Journal of Photography

Tetovált fejek Mexikóból

Carlos Alvarez Montero az utcai bandák szubkultúráját kezdte fotózni, végül egy portrésorozat is született belőle tetovált fejű, arcú és nyakú férfiakról.

A teljes sorozat a Feature Shooton >>

Régi idők kajafotója a New York Times-nál

A New York Times képszerkesztői beletúrtak az archívumukba, és készítettek egy összeállítást a lap ötvenes és hatvanas években készült ételfotóiból. Nem kicsit más a megközelítés, mint a mostani szaturált, közeli, környezetet teljesen nélkülöző kajafotó-vonal.

Set the Stage, Then the Table >>

Morbid hálaadásnapi fotóreklám

Egy fotólabor 1926-os reklámjának a szövege: "a nap, ami összehozza a legtöbb családot, csodálatos alkalom, hogy fotókat készítsünk az egész családról, egyenként és csoportban is. Jövőre, már lehet, hogy túl késő lesz. Készítse elő a fényképezőgépét és legyen Önnél tartalék film is."

16 gigapixeles kép a Machu Picchuról

Egy amerikai fotós közel 16 gigapixeles felbontású képet készített Peru leghíresebb látványosságáról, a Machu Picchuról, így elképesztően jól látható rajta minden apró részlet. A brit Telegraph szerint mintegy 1920 fotó készült, amelyeket azután összerakott egyetlen nagy képpé a készítő, Jeff Cremer.

A nagyfelbontású kép és a részletek itt, az [origo] utazás rovatában >>

Pályi Zsófia interaktív képriportja: Misszió a diszkóban - így támad fel a cigány népviselet

Ha feltűnik egy virágmintás hajpánt a diszkóban, vagy hagyományos roma motívumok villannak meg a mandzsettán, akkor jó eséllyel a Romani Design egyik darabjával találkoztunk. Varga Erika mátészalkai divattervező közel három éve vezeti cégét, modern ruhákban próbálja feltámasztani a roma népviseletet, és úgy érzi, ezzel küzdhet a fokozódó társadalmi konfliktusok és a romákkal kapcsolatos negatív előítéletek ellen is. Kattints a képre, nézd végig az anyagot!

Vihar és New York - egy címlapfotó története

Sötétben, rögzítetlen fényképezőgéppel, 1500 méter magasan, egy folyamatosan mozgó helikopter ajtajából fotót készíteni nem könnyű. A New York magazin borítóján látható felvétel, amelyen a Sandy hurrikán elvonulása után látható a város mégis rövid időn belül ikonikussá vált. A holland Iwan Baan aki leginkább építészekről és épületeikről készített fotóiról ismerhető, a floridai Poynter újságíró iskola weblapján olvasható interjúban mesélt készítésének körülményeiről.

Legógép a Lumiére testvérek nyersanyagának reprodukálásához


Forrás: Flickr/Dominique Vankan

A kamera legkülönlegesebb része nem a házilag összeeszkábált harmonika, sőt nem is a Lego váz, hanem a géphez használt film. Az egész építkezésre és fénytelenítésre azért volt szükség, mert Dominique Vankan saját színes filmet szeretne kikísérletezni. A cél a Lumiére testvérek által a századelőn feltalált autokróm eljárást használó nyersanyag legyártása.

Részletek itt, az [origo] techbázisban: http://www.origo.hu/techbazis/20121105-legobol-keszitett-filmes-kamerat-egy-hacker.html

Idén is lesz Fotóporta - ma éjfél a határidő!

Idén is lesz Fotóporta 2012. november 9-10-én a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója, a Mai Manó Ház és a Magyar Fotóművészek Szövetsége közös szervezésében. A konzulensek mezőnye minden eddiginél nagyobb lesz: 15 főből 10 külföldi, 5 magyar. A jelentkezés határideje: 2012. november 5. éjfél, regisztrálni itt lehet: http://fotoporta.hu/

NYT: Avedon divatfotói 1944-2000


Dorina, ruha: Dior (balra is, jobbra is). Párizs, 1955 augusztus. © 2009 The Richard Avedon Foundation 

A New York Timeson megjelent egy slideshow Richard Avedon divatfotóiról az Avedon Fashion 1944-2000 című, most megjelenő könyv illetve nyitó kiállítás kapcsán. A bemutatóban a két kurátor beszél a műfajteremtő divatfotós képeiről, munkájáról, életéről.

Nézd meg a slideshow-t itt via inphoto.

Photoshop-cápa a kertben?

Egy Kevin P. McCarty nevű férfi szerint egy cápa úszkál a Sandy által elöntött New Jersey utcáin. A férfi két képet is feltöltött erről a Facebookra. A két kép közül az egyik, a jobb oldali biztosan Photoshop. Nézzük meg közelebbről!

Luxusbörtön Norvégiában Gughi Fassino képein

Fotó: Gughi Fassino

Egy olasz fotós, Gughi Fassino fotózta a norvégiai Halden börtönt egy olasz hetilapnak, miután felkeltették az érdeklődését a jó körülmények egy újságcikk alapján. Elmondása szerint szürreális élmény volt a szépen berendezett börtön, ahol a rabok tévézhetnek, internetezhetnek, tanulatnak, kocoghatnak.

Epic fail: a háromszemű lány az osztályképen

Egy svéd fotóstúdiónak sikerült a fenti hibát elkövetnie. Azt elismerték, hogy ha úgy hozza a szükség (azaz valakinek csukva van a szeme a fotón), akkor azt szokták photoshopos "szemátültetéssel" korrigálni, de a harmadik szemet nem értik. Ráadásul olyannyira nem szúrt szemet (bocs) a hiba senkinek, hogy csak akkor vették észre a bakit, amikor a diákok megkapták a kinyomtatott évkönyvet.

Forrás: The Local

Kiírták a második Tim Hetherington-ösztöndíjat

A Líbiában elhunyt fotóriporter nevét viselő, a World Press Photo és a Human Rights Watch által gondozott ösztöndíjra november 15-ig lehet pályázni. Az ösztöndíjra már folyamatban lévő, az emberi jogok témakörét érintő témákkal pályázhatnak azok, akik 2008 és 2012 között részt vettek a World Press Photo pályázaton (a 2012-es pályázat nyertesei egyébként október végéig megtekinthetők a budapest Néprajzi Múzeumban).

Részletek itt: http://www.worldpressphoto.org/2012-tim-hetherington-grant

Telefont a nagyítógépbe

Nem túl szofisztikált megoldás, de vicces. A brit Adam Rhoades invertálja az iPhone-os képeit, beleteszi a telefont egy nagyítógépbe, és fekete-fehér fotópapírra nagyítja a fotókat.

Egy kis népművészet Photoshoppal - mém az IKEA-retusból

Sok klasszikus fényképet, például Alfred Eisenstaedt 1945-ös New York-i tengerészét (illetve a csaját) sem kímélte a népi klónozóecset. Svéd húsgolyók Lady Gaga fején, albumborítók, sajtófotók, Hófehérke és filmjelenetek ikeásítva.

A vita szélére: Obama-Romney képpárok a kampányról

Forrás: AFP

Hónapok óta minden erejükkel azt próbálják megmutatni és bizonyítani az amerikai választóknak, hogy miben különböznek egymástól, Barack Obama és Mitt Romney kampánya mégis tele van olyan pillanatokkal, amelyekben úgy tűnik: egymást másolják.

Félmillió dollár fotózással - két fotós is a MacArthur Genius Grants idei díjazottjai között

Forrás: MacArthur Foundation

Az amerikai MacArthur Alapítvány minden évben kiválaszt 20-40 embert, akik kreatív munkát végeznek, és egyszeri, feltételek nélküli, félmillió dolláros ösztöndíjjal jutalmazza őket. Az idei 23 díjazott között két fotós is van. A díj 31 éves fennállása alatt az ideiekkel együtt mindössze 13 fotós részesült a kitüntetésben.

A VII egyik alapítója, Gary Knight lesz a World Press 2013 zsűrielnöke

Forrás: AFP/Maximilien Lamy

A VII munkáit eléggé szeretjük itt az [origo] fotónál. Az ügynökség egyik alapítója, Gary Knight (a képen jobbra, balra John Stanmeyer) lesz a 2012-es év sajtófotó-terméséből a legjobbakat kiválasztó zsűri elnöke. Nyilván nem ezért jelentették most be, de az 2011-es év legjobb sajtófotóinak kiállítása pedig épp Budapesten, a Néprajzi Múzeumban állomásozik, október végéig.

Nem csak az Ikeánál vállalják be a retusálást

Retusálás

Az IKEA-katalógusból kiretusált nőkről szóló bejegyzésünk kapcsán felmerült egy hasonló történet, ami szerkesztőségünk egyik tagjával, illetve a képeivel esett meg.

Pályi Zsófi 2011-ben Mozambikban készített egy fotóriportot a helyi nők összefogásáról. A magyar Marie Clare magazinban megjelent anyagot később az újság arab kiadása is átvette. Az ottani megjelenés előtt azonban a lap helyi szerkesztői kezelésbe vették a képeket, hogy az iszlám előírásoknak is megfeleljenek. A női összefogásról szóló cikkben a trikókból kivillanó női vállakra és dekoltázsokra így került utólag póló - Photoshop segítségével.

Még több átfestett képpár a bejegyzésben!

Kiretusálták a nőket az IKEA szaudi katalógusából

A Metro (itthon Metropol) újság svéd kiadása adta hírül, hogy az IKEA szaúd-arábiai katalógusában a lehető legolcsóbb módon oldották meg azt, hogy a szigorú muszlim szabályok szerint nem szabad a nőket fedetlenül mutatni: egy-az-egyben kiretusálták őket a képekről. Persze annyira azért nem meglepő, a valódi fotókat is számítógépes grafikákkal helyettesíti hamarosan a cég, szintén költségtakarossági okokból.

Szamoai deréktetkó és megtisztulás csirkével - a hét képei

Forrás: Europress/Getty Images/Sandra Mu

Közüzemi számlák ellen tiltakozó orosz kommunisták, barcogó szarvasbikák, deréktól lefelé tetovált szamoai, sárral elárasztott csocsóasztal és megtisztulás csirkével. Az [origo] képszerkesztőinek válogatása a hét legjobb sajtófotóiból.

Az űrállomáson nincs felszerelés-para

Forrás: NASA

A Nemzetközi Űrállomáson úgy tűnik, nem kell azon parázniuk az űrhajósoknak, hogy valamihez nincs megfelelő gép vagy objektív. Sőt, a felszerelés cipelése miatt sem kell, hogy fájjon a hátuk, és a lopások sem okozhatnak túl nagy gondot.

Megnyílt a World Press Photo kiállítás Budapesten

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A World Press Photo több mint félévszázados története sok ikonikus és háborús képet adott a popkultúrának, ebbe a sorba illeszkednek az idei díjazottak is. A Néprajzi Múzeumban péntektől megtekinthető válogatást az arab tavasz és a tragédiák uralják, de jut hely a tréfának is. Az [origo] cikke, galéria a kiállításról és a díjnyertes fotókból a képre kattintva!

Egy sorozat a spanyol válság mindennapjairól az év sajtófotóját készítő Samual Arandától

A World Press Photón a tavalyi év sajtófotóját készítő, Tunéziában élő spanyol fotóriporter a New York Times megbízásából tért haza, sorozatát a spanyol válság mindennapjairól itt találjátok:

http://www.nytimes.com/slideshow/2012/09/24/world/europe/20120925-SPAIN.html

Vigyázz, mit töltesz fel a Picasára, a Google belerakná más fotójába!

Az engadget cikke szerint a Google olyan szabadalmat nyújtott be, ami egy olyan technikára vonatkozik, hogy az adatbázisában tárolt képek egyes részleteiből (többek között a geotagek alapján) kiegészítenének más képeket, ahol az eszköz zoomja nem tud megfelelően ráközelíteni az adott részletre.

Apu, a fejét rángasd!

Dr. Mensch Henrik nőgyógyász szenvedélyes birkózó. A héten közel hetvenévesen is szőnyegre állt, hogy megméresse magát a Magyarországon rendezett veterán világbajnokságon. Hirling Bálint hangos képriportja.

Minden nap háború - egy afgán útja Kabulból Győrságba

Forrás: Pályi Zsófia [origo]

Átvágtak fél Ázsián, éveket dekkoltak Pakisztánban, Iránban és magyar menekülttáborokban, most pedig egy lakással és 14 millió forinttal próbálnak új életet kezdeni egy apró magyar faluban, Győrságban.

A Sonyé lehet az első (megfizethető) full frame tükörnélküli

A sonyalpharumors szerint legalábbis, a hivatalos bejelentés szeptember 12-én várható. A hírek szerint a gép 24 megapixeles szenzorral érkezik majd, és 35mm-es, f/2-es legnagyobb fényerejű objektív lesz az alapkészletben.

Írd meg, mennyi pénzt kérsz érte - Mick Jagger kreatív briefje Andy Warholnak

Azt csinálsz, amit akarsz, és írd meg, mennyi pénz kérsz. Nem sokat szarozott, és még az ügynöke kezeléséhez is adott tanácsokat:

A fotózás nem bűn - emlékeztető a rendőröknek New Yorkban

Az emlékeztetőt még 2009-ben küldték körbe a New York-i járőröknek, és felhívja a figyelmüket arra, hogy a fotózás önmagában nem bűncselekmény, különösen, hogy a várost előszeretettel látogatják a turisták. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után a rendfenntartók hajlamosak voltak terrorista megfigyelésnek venni az utcai fotózást, sok lelkes fotós illetve turista bánatára.

EOS M: értelmezhető érzékelő értelmezhetetlen vázban

Egyszerű, bár már itt is szembetűnő a gyorsállító tárcsa hiánya az exponálógomb közelében

Sok profi fotóriporter lehet vele úgy mint én, mi: várjuk, várjuk, hogy megjelenjen egy olyan kompakt fényképezőgép, amit viszonylag kis kompromisszumok árán zsebre vághatunk, amikor nem akarjuk a közel tíz kilós felszerelést magunkkal hurcolni.

Tuba Zoli hangos fotóriportja: Ez iszonyúan meredek - mit keres az olimpián egy magyar hegyikerékpáros?

Kattints a képre, nézd végig!Kattints a képre, nézd végig!

Begipszelve feküdt, folyamatosan az internetet frissítette, hogy megtudja, kijutott-e az olimpiára. Elég gyors volt, először mégsem szerzett kvótát, mert Magyarország csak a 19. volt a világranglistán. Szereti, hogy nincs bezárva, hogy oda megy, ahová akar, és bízik benne, hogy meglepetést tud okozni. Így készül az olimpiára Benkó Barbara, az első magyar női hegyikerékpáros olimpikon.

A Baron-féle Diktátor valóban létezik

Forrás: Guillame Herbeaut/INSTITUTEKattints a képre és nézd meg az összes fotót!

Egy kiváló, helyenként nem csak Sacha Baron Cohent, hanem Martin Parrt is idéző képsorozat Guillame Herbeauttól egy Jordániában rendezett katonai vásárról a Daily Mailben.

Magyar fotós a Leica Oskar Barnack díj döntősei között

A pályáját fotóriporterként kezdő magyar Dezső Tamás ugyan nem nyerte meg a Leica Oskar Barnack díját, de ott volt a döntősők között. És egy ilyen díjon a döntősök között lenni győzelem.

Egyórás, 2001-es dokumentumfilm az akkor 92 éves Henri Cartier-Bressonnal

Egy kis komolyabb szórakozás a közelgő hétvégére, Raphaël O’Byrne egyórás dokumentumfilmje a fotózás egyik nagymesterével, Henri Cartier-Bressonnal. Franciául, angol felirattal.

Laza 1500 dollárért előrendelhető a Google fényképezős szemüvege

Ez most ennyi, és egy link.

Fotók Hunter S. Thompson személyes archívumából a Kötve-fűzvén


Al Satterwhite: Hunter S. Thompson interjút ad, Cozumel, Mexikó, 1974. március

A Meki és a kajafotó - a Meki szerint

A McDonald's kanadai PR-ese vevők kérdésére válaszol: miért mások a képeken a hamburgerek, mint a valóságban. Nincs új a nap alatt.

Megtalált a fénykép másik fele - Bruce Willis minden oldalról

Pályi Zsófi múlt hét szombaton paparazzává vedlett át, és hajnaltól délig Bruce Willis Die Hard 5 filmjének forgatása fölött dekkolt egy nagy teleobjektívvel. Készített is jó néhány jó képet, közülük az egyiknek a másik fele visszatalált hozzánk. Néhány nappal a forgatás után Zsófi a következő levelet kapta.

Ami a Tony Hicks-interjúból kimaradt

Az idei magyar Sajtófotó-pályázat zsűrijének elnöke, az amerikai Associated Press hírügynökség európai és afrikai képkiadásáért felelős vezető képszerkesztője, Tony Hicks szerint a sajtófotó-versenyek lehetőséget adnak a fotóriportereknek, hogy másképp nézzenek a saját munkájukra és tanulhassanak abból, mások hogyan dolgoznak. Az [origo]-n megjelent interjúnkban szó esik ezen túl Észak-Koreáról, az arab tavaszról és Szíriáról való képes tudósítás nehézségeiről, a sajtófotó hitelességének megőrzéséről. Az alábbiakban az interjúból kimaradt, a sajtófotós szakmát azonban érdeklő részeket gyűjtöttük össze.

Csődvédelmet kért a Kodak

Csődvédelembe vonult a világ egyik legismertebb fotóműszaki vállalata, a Kodak, a csődvédelem nem érinti a leányvállalatokat. A cég közel 1 milliárd dolláros hitelből igyekszik támogatni üzletmenetét a csődvédelem idején. Bővebben az [origo]-n...

Korábbi írásunk az utolsó tekercs Kodachrome film kapcsán: "A fotózás Bugattija" - egy korszakot búcsúztat a szakma

Meztelen színésznők a Playboyban - második rész

A Filmklub és a Fotórovat koprodukciójában Varga Ferivel és Dömötör Ágival együtt ezúttal Pályi Zsófi nem fotóz, hanem képet elemez - profi és kevésbé profi Playboy fotósorozatokat külföldi színésznőkről. A beígért második rész.



Meztelen színésznők a Playboyban - első rész

Profi és kevésbé profi Playboy fotósorozatok külföldi színésznőkről. A Filmklub és a Fotórovat koprodukciójában Varga Ferivel és Dömötör Ágival együtt ezúttal Pályi Zsófi nem fotóz, hanem képet elemez. A sorozat második része, azaz a legjobbak, jövő hét szerdán kerülnek ki az [origo]-ra.