Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Multiplexbe költöznek Vancsó Zoltán fényképei

Az André Kertész és Balogh Rudolf-díjas, egykori Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotográfus rendhagyó módon, nem kiállítás keretében mutatja be alkotásait, hanem moziban vetíti képeit. A hazai fotós élet egyik jelentős alakja időtlen hangulatú, fekete-fehér autonóm riport fotográfiáival hívta fel magára a figyelmet. Az utóbbi években maga mögött hagyta az analóg technikát, legszívesebben erdőkben barangol digitális fényképezőgépével és egy sajátos, spirituális útra invitálja nézőit.

Vancsó Zoltán tizenhárom fotóalbumot adott ki. A műtárgypiac szabályaival ellentétben számozatlan, nyitott sorozatokként árulja képeit. A közösségi hálók segítségével folyamatosan aktív kapcsolatot tart közönségével, előfordult, hogy egy online videón, mosógépben forgatva sorsolta ki egyik albumának nyertesét, de volt, hogy nyitott napot tartott nappalijában. Ezúttal egy moziba hívja az érdeklődőket. 

A VANCSÓ!LIVE névre keresztelt önálló esten hét zenés slide show segítségével - Állófilmek, Felfelé, Város-páros, A lelkiismeret orgazmusa, Sóhajtenger, Szándéktalan fény, Nemlét és örökkévalóság között  - nézhetjük végig a fotós elmúlt 20 évben készült fényképeit blokkokba szedve.

Az előadáson választ kaphatunk többek között azokra a kérdésekre, hogy minek köszönhetően kezdett el Vancsó Zoltán fényképezni, miért volt nehéz áttérnie digitális technikára, és miért nem váltana vissza újra az analógra, sőt, hogyan találkozott Fidel Castróval és miért hagyják hidegen a szenzációsnak vélt fotók?

Az est keretében az alábbi szerzők műveiből hangzanak majd el részletek: Bognár Szilvia, Bill Laswell, Maurice Ravel, Gustav Mahler, Jon Hassel, Brian Eno, Boards of Canada, Pat Metheny & Lyle Mays.  

A képekből egy rövid ízelítőt megtekinthet az [origo] fotó rovatának galériájában!

Helyszín: EuroCenter Mozi (1032 Budapest, Bécsi út 154. Tel. 06-1-999-6161)

Időpont: 2013. május 8-9. 19:30

A belépőjegy ára: 1450 Ft.

Ebben nem is az a durva, hogy atomokat fotóztak egyenként...

...hanem az, hogy így tudják őket mozgatni!

A világ legkisebb filmje az [origo] techbázison >>

Andy Warhol harminc évre elfeledett portréit állítják ki New Yorkban


Steve Wood: Andy Warhol, 1981 (részlet)

Részletek az [origo] kultúra kunsztblogján >>

Beyoncé kitiltotta a fotósokat 2013-as turnéjáról

A tavalyi amerikaifoci-döntőn, a Super Bowlon Beyoncé lépett fel, készült róla néhány előnytelen fotó, amikből egyből elkezdett a fenti képhez hasonló mémeket gyártani a netes közösség.

Béyoncé píárosa leveleket kezdett küldözgetni a képeket megjelenítő oldalaknak, hogy szedjék le a fotókat, a most induló turnéjához azonban úgymond végleges megoldást találtak: nem akkreditálnak rá fotóriportereket.

Charles Fréger: Wilder Mann


Bear, Arles-sur-Tech, Franciaország // Cerbul, Corlata, Romána
Fotó: Charles Fréger

Busó, Krampusz, Strohmann, Babugeiri, Juantramposo, Schnappviecher, Cerbul - mind európai vadember figurák, és mind szerepelnek Charles Fréger francia portréfotós Wilder Mann sorozatában. Miért lehet érdekes egy mai fiatalnak egy több száz éves szörnypofa és mit árulnak el a modern életről? A Rudas Fürdő barlangszerű hangulatáért rajongó fotóssal beszélgettünk a vadságról.

A sorozatról a teljes interjú az [origo]-n >>

Az is érdekel, milyen fényképezőgéppel, világítással dolgozott a fotós? Hogyan sikerült kiadni a könyvet? A hajtás után erről olvashattok!

Irány a Design Terminál

Fotó: Hirling Bálint

Random:13 fotókiállítás - történelem mesélés fotókkal: a fényképeken a személyes történetmesélés kerül előtérbe, Oltai Kata válogatásában. A Design Terminálban nyíló kiállításon az [origo] fotóriporterének, Hirling Bálintnak is látható képe.

Csak szíriai kép nyert Pulitzert 2013-ban

Forrás: AFP/Javier Manzano - Kattintson a képre a részletekért!

Temetés, disznótor, esküvő - Kollányi Péter interaktív képriportja a csángókról az [origo]-n

Moldvai, gyimesi, barcasági - Kollányi Péter POYi-díjas fotóriporter évekig járt vissza csángó falvakba, hogy megörökítsen minden fontos pillanatot. Kollányi interaktív képriportja több képsorozaton, videón és szövegen keresztül mutatja be a csángók életét, a helyi bábaasszony ízes történeteitől kezdve a néprajzkutató alapos háttértudásáig.

Nézze meg az anyagot az [origo]-n >>

Kollányi Péter további munkái weboldalán >>

Hajdú D. András második díjat nyert a MAKÚSZ fotópályázatán

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége Fehéren::Feketén – Felelősen a cigány–magyar együttélésről címmel hirdetett fotópályázatot, másfél millió forint összdíjazással. A zsűri, melynek elnöke Sára Sándor filmrendező, volt, és további tagjai Kopek Gábor fotográfus, a MOME rektora, Benkő Imre fotográfus, Nándorfi Máté képszerkesztő, MTVA/MTI valamint Száraz Miklós György író, az [origo] fotóriporterének, Hajdú D. Andrásnak ítélte oda a pályázat második díját.

Hajdú D. András "A fal, amit kerítésnek hívunk" képsorozatát díjazták, melyből két részletben jelent meg multimédiás anyag az [origo]-n, egy interaktív képriport és egy hosszabb mini-dokumentumfilm, mely a Hégető Honorka-díj nagydíját is elnyerte.

A pályázat első díját Schild Tamás Szép cigánynak lenni című sorozata nyerte, a harmadik helyezett Molnár Zoltán Romák Erdélyben címmel indult pályázata lett.

A zsűri által, a pályázatokból válogatott szabadtéri kiállítás nyílik a Millenáris Parkban Budapesten április 12-én, pénteken, ahol egy másik [origo]-s fotóriporter, Pályi Zsófia feltámadó roma népviseletet dokumentáló képei is ki lesznek állítva, melyek az [origo]-n szintén hangos képriport formájában jelentek meg először. A kiállítás május 3-ig látható.

A kiállításon látható továbbá Czakó Adorján Sziasztok!, Stiller Ákos Mint a ma született, Somoskői Tamás Együtt!, Vancsó Zoltán Az orroddal egy vonalban, Balogh Zoltán A Lunik 9-es lakótelep gyermekei és az Ivett és Dezső naplója, Schild Tamás Istenhátamegettiek és Vörös terem, Balázs Attila Napszámosok, Juhász Orsolya Sorsok, Jederán György Triptichon III. című alkotások.

Csapatmunka - négyen egy biciklin

1898-as fotó egy négyes tandemkerékpárról (innen)

Az amerikai katonai cenzúra (egy részének) a vége

A második világháború alatt George Strock Új-Guineán elesett amerikai katonákról készült képét közölni akarta a Life magazin, de első körben visszapattant a kérésük a katonai cenzorokról. Ragaszkodtak hozzá, és végül Franklin D. Roosevelt elnök elé került az ügy, aki úgy határozott, hogy az otthoniaknak joguk van hozzá, hogy "közvetlenül, szavak nélkül érzékelhessék halottaik jelenlétét".  

A New York Times cikke >>

Barack, van egy kis mondanivalóm!

Pályi Zsófia legújabb hangos riportja >>

Úgy látszik, Magyarországon is van olyan helyzet, amikor nem kell kikockázni a rendőrök arcát

Orbán Viktor és Pintér Sándor Felcsút környékén megnézték, hogy hogyan áll a hótorlaszok felszámolása. A miniszterelnök erről egy közel húsz perces videóban számolt be, ahol minden rendőr arca teljesen tisztán látszik.

Kiváncsian várjuk, hányan jelentkeznek be kártéréítésért a Miniszterelnökségen, perrel fenyegetőzve képmásuk jogosulatlan felhasználása miatt.

https://www.facebook.com/orbanviktor/posts/626447657370847

Az egyik legrangosabb amerikai fotós szaklap, a PDN diákdíját nyerte Hirling Bálint

Fotó: Hirling Bálint

A Photo District News fotóhallgatóknak kiírt pályázatán a dokumentarista fotógráfia nagydíját Hirling Bálint, a BKF fotó szakos hallgatója, az [origo] egyik külsős fotóriportere nyerte el.

A díjazott sorozat az amatőr testépítők világát mutatja be.

Részletek a PDN oktatási kiadványának 2013 tavaszi számában >>

Az [origo] két fotóriportere ismét Pécsi József-ösztöndíjas

Hajdú D. András és Pályi Zsófia a 2011-es Magyar Sajtófotó-pályázat díjátadóján | Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az [origo] két fotóriportere, Hajdú D. András és Pályi Zsófia 2013-ra is elnyerte a MANK Képző- és Iparművészeti Lektorátus Pécsi József fotóművészeti ösztöndíját. Az ösztöndíjat Hajdú D. Andrásnak harmadik, Pályi Zsófiának második alkalommal hosszabbították meg.

A kiírás szerint az ösztöndíj célja, hogy segítse az önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges fotográfusok pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához.

Az ösztöndíjat elnyert fotóművészek névsora

I. ösztöndíjas időszak:

Bíró Eszter
Bartha Máté
Szombat Éva

II. ösztöndíjas időszak:

Ember Sára
Kasza Gábor
Pályi Zsófia
Péter Ildikó
Stiller Ákos

III. ösztöndíjas időszak:

Hajdú D. András

Forrás: http://lektoratus.hu/osztondijak/Pecsi.Nevsor.13.html

A forrásellenőrzés fontos, értem?

A TV2 dán tévécsatorna hírműsora a szíriai polgárháborúról számolt be, a háttérben a kép viszont az Assassin's Creed című számítógépes játékból van. A Google képkereső nem sajtófotóügynökség, értem?

Völgyinél vettük észre >>

Mennyi az annyi?

Ezen a nemrég indult Tumblr oldalon fotósok anonim módon osztják meg egymással, hogy milyen munkáért mennyi fizetést kaptak. A legalacsonyabb ajánlat 0$ volt egy archív képért egy TV műsorban való felhasználásra. A legjobb napidíjat eddig a Rodale kiadó fizeti, 750$-t (+ a költségeket is fedezi)

http://whopaysphotogs.tumblr.com/ >>

Így kell széttrollkodni a Street Viewt, ha már úgyis jön mindjárt Magyarországra

Egy francia sífelszerelés üzlet hívta ki a Google fotósát, hogy bejárhatóvá tegye az üzlethelységet. Jól kihasználták az alkalmat. További képek és a bejárható bolt a hajtás után.

Robert Capa Központ lehet az Ernst Múzeum helyén

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A budapesti Robert Capa Központ létrehozásáról dolgoz ki tervezetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi); a kortárs fotóművészeti intézmény az Ernst Múzeumban jönne létre - értesült hétfőn a nepszava.hu.

Az ország leggyorsabb mentőautója

Nem szorosan fotós téma, de biztos, hogy sok ember érdeklődésére tart számot ez a cikkünk (természetesen néhány remek képpel):

http://www.origo.hu/auto/20130215-az-orszag-leggyorsabb-mentoje-subaru-impreza-wrx-sti.html

Autótolvajt fogott a Blikk fotósa

Ilyen se történik mindenkivel, hogy "éles" illusztrációkat gyárthat autólopás témakörben:

http://www.jozsefvaros.hu/hir/1151/egy_jozsefvarosi_fotoriporter_buktatta_le_a_tolvajokat_/

Brutalitás és gázai gyász az év sajtófotóin


Fotó: Paul Hansen/Dagens Nyheter (Svédország)

Svéd fotóriporter gázai gyászolókat ábrázoló képe lett az év sajtófotója World Press Photo nemzetkozi sajtófotó-pályázaton. Összesen kilenc kategóriában osztottak díjakat, 32 ország 54 fotóriportere részesült elismerésben. A díjnyertes felvételeket tizenkét nap alatt választotta ki a zsűri 5666 fotóriporter több mint százezer felvétele közül.

Olvasd tovább az [origo]-n >>

Teljes képernyős galéria a nyertes képekből >>

Csak egy kép: Kovács Tamás cselgáncsfülei

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Budapest, 2013. február 14.
Csoknyai László (b) és Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó füle a Magyar Judo Szövetség sajtótájékoztatóján, amelyet a 2013. február 16-án és 17-én megrendezendő cselgáncs Hungária Kupáról tartottak a Danubius Hotel Arénában február 14-én.

Újabb díjat nyertek az [origo] fotóriporterei


Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az [origo] fotóriporterei, Hajdú D. András és Szabó Balázs nagybányai romatelepekről szóló multimédiás riportja nyerte el a Hégető Honorka-díj fődíját. 2013-ban tizedik alkalommal osztották ki az előző év legjobb, hátrányos helyzetű társadalmi csoportok problémáit bemutató televíziós és online alkotásait elismerő díjat.

További nyertesek és információ az [origo] cikkében >>

A díjnyertes hangos-videós fotóriport >>

Illegális olajfinomítás és -szállítás a Niger folyó deltájában

Samuel James fotósorozata a New York Times Lens blogján:

http://lens.blogs.nytimes.com/2013/02/13/money-for-the-taking-in-niger-delta-swamps/

Isten ostora


Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro di Meo

Hétfőn bejelentette lemondását XVI. Benedek pápa. Ilyenre évszázadok óta nem volt példa, önként utoljára 800 éve távozott a trónról halála előtt egy pápa. XVI. Benedek lemondásának napján rossz idő volt Rómában, a Szent Péter-bazilikába például látványos villám csapott.

Valószínűleg egyébként gyakrabban csap villám a bazilikába, mint amilyen gyakran lemond egy pápa...

[frissítés:]

...és valóban: Alessandro di Meo az esetről az AFP blogján >>

...a téma alaposan körüljárva Völgyi Attila blogján >>

Turistafotók Észak-Koreából

Nem olyan szépen komponáltak, mint David Guttenfelder képei, de a hangulat azonos. 

A teljes sorozat a Telegraphon >>

Szabadúszás és haditudósítás

A Sunday Times nem fogad el szabadúszó haditudósítóktól anyagokat Szíriából, mert (a hivatalos indoklás szerint) túl kockázatosnak ítélik meg az ottani munkát. Ennek a hírnek a kapcsán szólal meg Völgyi Attila blogján több magyar haditudósító, köztük a szabadúszó Szlankó Bálint, akit a hetekben elraboltak Aleppóban, és az AP-s fotóriporter, Szandelszky Béla is.

A teljes bejegyzés Völgyi Attila blogján >>

Négy magyar döntős a Sony World Photography Awardson


Gárdi Balázs döntős képe Felix Baumgartnerről

Kihirdették a Sony World Photography Awards 2013-as fotópályázatának professzionális, nyitott és ifjúsági kategóriájában nevezettek döntőseit, és négy magyar fotós alkotásai is esélyesek az abszolút és a kategória díjakra.

A hivatásos fotósok között az Emberek kategóriában Gárdi Balázs került be a döntősök közé Felix Baumgartner ugrásáról készült képeivel.

A nem hivatásosak versenyén az Építészet kategóriában Forgács István, Pillanatfelvétel kategóriában pedig Nagy Tamás döntős.

Az ifjúsági, 20 év alatti fiatal fotósok döntősei között is van magyar, Ilian Filin képe a Kultúra kategóriában került szűkített listára.

A Sony World Photography Awards idei versenyére 170 országból közel 122 000 alkotás érkezett. A beérkezett pályázatok között olyan témájú képek is szerepeltek, mint a szíriai konfliktus, Barack Obama elnöki kampányútja, vagy egy tanulmány a kabuli moziközönségről.

A nyitott (nem hivatásos) és az ifjúsági kategória nyerteseit március 19-én hirdetik ki, a professzionális kategória győzteseit április 25-én.

Az [origo] fotó képgalériája a magyar döntősök képeivel >>

Elköltözött a Népszabadság szerkesztősége

Bő húsz év után székhelyet vált a Népszabadság. Kurucz Árpádnak jutott a lehetőség, hogy körbefotózza a szerkesztőségét. Legjobban a kerekasztal tetszik, de az egész anyag hangulatos.

http://nol.hu/galeria/000012503/000797215/

A nemzeti légitársaság halála - malévosok portréi

Kereken egy éve jelentette be a Malév, hogy 66 évnyi folyamatos működés után leáll. Tuba Zoltán portrésorozata a volt dolgozókról. Kattints a képre!

A World Press Photo 2013-as multimédia versenyének eredményei

Nemrég megszülettek a mnultimédia verseny győzetesei a World Press Photón, lehet mazsolázni:

http://www.worldpressphoto.org/multimedia-gallery/2013-multimedia-contest

Szép évek jönnek. Na nem pénzügyileg, képileg.

Interjú Stéphane Arnaud-val, az AFP fotó főszerkesztő-helyettesévelOlvasd el a Magyar Sajtófotó Pályázat egyik zsűritagjával, Stéphane Arnaud-val készült interjúnkat, amiből kiderül, hogyan dolgoznak világszerte a francia AFP hírügynökség fotós és videós munkatársai és hogy milyen irányban fejlődik tovább a sajtófotó, illetve hogy mi a véleménye a pályázat felhozataláról. Az interjú a fenti képre vagy ide kattintva olvasható az [origo]-n.

Három díjat hoztunk el a Magyar Sajtófotó-pályázaton

Tuba Zoltán első díjazott anyaga

A 2012-es Sajtó-fotó pályázaton az [origo] fotóriporterei közül Tuba Zoltán két díjat nyert: a legjobb képriportért járó díjat a 2012-es diáktüntetéseken készült sorozatával, a hír-, eseményfotó egyedi kategóriában pedig második helyezett lett egy Malévos pilóta portréjával. Mudra László pedig az emberábrázolás-sorozat kategóriát nyerte meg a kerekesszékkel fesztiválozó Bálintot bemutató anyagával.

Nézzétek meg a pályázat többi díjazottját is az [origo] cikkében!

Ez komolyan nem jutott még senkinek az eszébe?

Okos ötlet persze, de azért a szabadalom nem túlzás? Pedig bejegyeztek rá, hajtás után a rajz.

Menő pisztoly fotózáshoz

Vagány kis eszköz. Fotózáshoz. De azon belül?

Megfejtés az Inphoto blogon >>

Eladnál egy fényképet 425 millió felhasználónak összesen 12 dollárért?

Mert ha van eladó képed az iStockphotónál, a Getty Images microstock ügynökségénél, lehet, hogy már meg is tetted. A Google és a Getty Images megállapodása alapján 5000 iStockphoto képpel pont ez történt, clipart lett a Google Drive-on. Oszt jónapot.

Részletek az A Photo Editor blogon >>

Az utolsó Kodachrome-tekercs útja a NatGeo dokumentumfilmjén

Indiai közösségekben fotózta el a híres amerikai riportfotós, Steve McCurry a világ utolsó tekercs Kodachrome-ját. A legendás Kodak film, amely 1935-től kísérte végig az amerikai fotótörténelem nagy pillanatait, az analóg technika egyik jelképe lett; megszűnése egy korszak végét zárja le szimbolikusan. Amerikában legenda volt, nálunk luxus.

Az [origo] cikke az utolsó tekercsről, exkluzív Korniss-képekkel >>

A NatGeo dokumentumfilmjét Völgyi Attilánál vettem észre >>

Az utolsó tekercs képei a Vanity Fair-en >>

Durván jó légi panorámák New Yorkról

Egy orosz légifotós, Sergey Semenov készített több, nagyon látványos légi panorámaképet New Yorkról, díjat is nyert vele. A fenti kép kilapítva, összerakva mutatja a Central Parkot, de 3D-ben is megnézhetitek a képeket, több helikopterállás között ugrálva, itt:

Vigyázat, automatikusan elindul a zene!

Képhamisítással nyert, és azzal is veszített

Ezzel a képpel "nyerte meg" Harry Fisch az idei National Geographic fotópályázat "Helyek" kategóriáját. És veszítette is el, mert egy szemeteszsákot Photoshoppal kiszedett a kép jobb széléről. Itt nyavalyog és értetlenkedik a dolog felett, de teljesen feleslegesen. Egy dolgot csinált jól: amikor bekérte a zsűri az eredeti képfájlt, becsületesen elküldte, szemeteszsákostul (kép a hajtás után). A sajtófotó szabályai már csak ilyenek: egy darab pixelt se szabad kicserélni a képeken.

Majdnem instagram-gép a Canontól - körkép a CES-ről

A Canon majdnem négyzet alakú, webkamerára vagy fejlámpára hajazó géppel rukkolt elő. A Powershot N nevű gép nyolc centiméter széles, hét centiméter magas, a gép hátulját teljesen betöltő érintőképernyő képátlója pedig 2,8 hüvelyk. Bár az elkészített fotók azonnali megosztására tervezték, saját mobilnetes kapcsolatra nem képes.

További újdonságok az [origo] techbázis cikkében >>

Ritka fotót találtak a hirosimai atombomba gombafelhőjéről egy általános iskolában

A fotó egyik különlegessége, hogy a gombafelhőt két, egymás feletti részre szakadva ábrázolja. A fénykép a robbanás helyszínétől nagyjából 10 kilométerre, és az után mintegy fél órával készülhetett. A felvétel létezéséről régóta tudtak a hirosimai emlékmúzeum egyik kurátora szerint, de most bukkantak előszőr ténylegesen egy róla készült nagyításra. A fotó a hirosimai Honkawa álalános iskola bombatámadással kapcsolatos anyagai közül bukkant elő.

(Forrás: AFP)

Az [origo] fotó eddigi legnagyobb multimédiás riportja

Nagybánya vezetői a városon kivülre költöztetnék a nyomorban élő a cigányokat, akiket szerintük nem fal vesz körül, hanem kerítés véd. Hajdú D. András és Szabó Balázs már-már dokumentumfilm-jellegű, közel negyed órás, multimédiás riportja.

A nagybányai riport az [origo] fotó rovatában >>

Elmeséljük, hogyan volt!

A tenger nélküli ország vitorlázó olimpikonja, a győrsági afgán menekült család, a hetven évesen is világbajnokságon birkozó nőgyógyász és a budapesti leszbikus testnevelés-tanárnő között első hallásra semmi összefüggés nincsen. Mindegyikükről készítettek azonban 2012-ben hangos képriportot az [origo] díjnyertes fotóriporterei, akik most az anyagok elkészítésének egy-két kulisszatitkát osztják meg az olvasókkal.

Kattintsatok ide a cikkért!

Égszínkék trabant és ismerős utcák az olasz Marie Claire divatanyagában

Nálunk fotózta legfrissebb divatanyagát az olasz Marie Claire magazin. Az újságban megjelent divatfotókat egy dupla oldalas backstage cikk követi, ahol feltárják a fotózás körülményeit és láthatjuk az ismerős pesti utcákat. Feltűnik többet között a Lőrinc pap téren felújított Hotel Palazzo Zichy, a Nyugati pályaudvar egy-egy részlete, a kihagyhatatlan parlament, egy piros telefonfülke és egy égszínkék trabant is.

VII-ös, magnumos, és más neves fotóriporterek az Instagram joglopásáról

Benjamin Lowy — Reportage by Getty Images, Ed Kashi — VII, Christopher Morris — VII, Gillian Laub, Matt Eich, Landon Nordeman, Tim Barber, Peter van Agtmael — Magnum, Richard Koci Hernandez, Marcus Bleasdale — VII, Richard Renaldi, John Stanmeyer — VII, Peter DiCampo, Brooks Kraft — Corbis, Jonas Bendiksen — Magnum, Karim Ben Khelifa, Jesse Burke, Lynsey Addario — VII, Anastasia Taylor-Lind — VII, Ryan Pfluger, Tomas Van Houtryve — VII, Matt Slaby — Luceo, Kendrick Brinson.

Olvasd el az álláspontjukat a TIME magazin fotóblogján >>

Az alma és a fája - rights grab mindenhol

Facebook, Instagram egy cég, ugyanaz a rights grab. És így se fog csökkenni a feltöltött fotók mennyisége. A hírfotóban utazók pedig újra törhetik a fejüket.

Bővebben az [origo]-n >>

Hajdú D. András a Sajtófotó Pályázat zsűrijében

Hajdú D. András

Megjelent a 2012-es Sajtófotó Pályázat hivatalos kiírása. A négytagú zsűriben köszönthetjük egyebek mellett az [origo] fotóriporterét, Hajdú D. Andrást is, aki a tavalyi pályázaton 7 díjat nyert különböző kategóriákban.

Rajta kívül a zsűriben foglal majd helyet Filip Horvat, az AP hírügynökség horvátországi tudósítója, Marián Pauer fotótörténész és Pataky Zsolt fotográfus.

A pályázati anyagok feltöltése változatlanul a www.sajto-foto.hu weboldalon keresztül történik, a nevezési díj pedig 4000 Ft.

További résztelek a hivatalos pályázati kiírásban.

Megnyílt a jelentkezés a WPP-re

Ne felejtsetek el időben regisztrálni, mert csak úgy lehet képeket feltölteni!

http://submit.worldpressphoto.org/

Szíriában fotózni

Interjú egy Szíriából nemrég hazatért spanyol fotóssal. A végén, a mellékelt fotót megnézve pedig még az arabot nem ismerőknek is kiderül, hogy a fotós lány.

Nem egy mélyinterjú, de mindenképpen érdekes, köszönjük a Népszava Online-nak!

http://bit.ly/XheQmj