Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szép évek jönnek. Na nem pénzügyileg, képileg.

Interjú Stéphane Arnaud-val, az AFP fotó főszerkesztő-helyettesévelOlvasd el a Magyar Sajtófotó Pályázat egyik zsűritagjával, Stéphane Arnaud-val készült interjúnkat, amiből kiderül, hogyan dolgoznak világszerte a francia AFP hírügynökség fotós és videós munkatársai és hogy milyen irányban fejlődik tovább a sajtófotó, illetve hogy mi a véleménye a pályázat felhozataláról. Az interjú a fenti képre vagy ide kattintva olvasható az [origo]-n.

Három díjat hoztunk el a Magyar Sajtófotó-pályázaton

Tuba Zoltán első díjazott anyaga

A 2012-es Sajtó-fotó pályázaton az [origo] fotóriporterei közül Tuba Zoltán két díjat nyert: a legjobb képriportért járó díjat a 2012-es diáktüntetéseken készült sorozatával, a hír-, eseményfotó egyedi kategóriában pedig második helyezett lett egy Malévos pilóta portréjával. Mudra László pedig az emberábrázolás-sorozat kategóriát nyerte meg a kerekesszékkel fesztiválozó Bálintot bemutató anyagával.

Nézzétek meg a pályázat többi díjazottját is az [origo] cikkében!

Eladnál egy fényképet 425 millió felhasználónak összesen 12 dollárért?

Mert ha van eladó képed az iStockphotónál, a Getty Images microstock ügynökségénél, lehet, hogy már meg is tetted. A Google és a Getty Images megállapodása alapján 5000 iStockphoto képpel pont ez történt, clipart lett a Google Drive-on. Oszt jónapot.

Részletek az A Photo Editor blogon >>

Az utolsó Kodachrome-tekercs útja a NatGeo dokumentumfilmjén

Indiai közösségekben fotózta el a híres amerikai riportfotós, Steve McCurry a világ utolsó tekercs Kodachrome-ját. A legendás Kodak film, amely 1935-től kísérte végig az amerikai fotótörténelem nagy pillanatait, az analóg technika egyik jelképe lett; megszűnése egy korszak végét zárja le szimbolikusan. Amerikában legenda volt, nálunk luxus.

Az [origo] cikke az utolsó tekercsről, exkluzív Korniss-képekkel >>

A NatGeo dokumentumfilmjét Völgyi Attilánál vettem észre >>

Az utolsó tekercs képei a Vanity Fair-en >>

Képhamisítással nyert, és azzal is veszített

Ezzel a képpel "nyerte meg" Harry Fisch az idei National Geographic fotópályázat "Helyek" kategóriáját. És veszítette is el, mert egy szemeteszsákot Photoshoppal kiszedett a kép jobb széléről. Itt nyavalyog és értetlenkedik a dolog felett, de teljesen feleslegesen. Egy dolgot csinált jól: amikor bekérte a zsűri az eredeti képfájlt, becsületesen elküldte, szemeteszsákostul (kép a hajtás után). A sajtófotó szabályai már csak ilyenek: egy darab pixelt se szabad kicserélni a képeken.

Ritka fotót találtak a hirosimai atombomba gombafelhőjéről egy általános iskolában

A fotó egyik különlegessége, hogy a gombafelhőt két, egymás feletti részre szakadva ábrázolja. A fénykép a robbanás helyszínétől nagyjából 10 kilométerre, és az után mintegy fél órával készülhetett. A felvétel létezéséről régóta tudtak a hirosimai emlékmúzeum egyik kurátora szerint, de most bukkantak előszőr ténylegesen egy róla készült nagyításra. A fotó a hirosimai Honkawa álalános iskola bombatámadással kapcsolatos anyagai közül bukkant elő.

(Forrás: AFP)

Az [origo] fotó eddigi legnagyobb multimédiás riportja

Nagybánya vezetői a városon kivülre költöztetnék a nyomorban élő a cigányokat, akiket szerintük nem fal vesz körül, hanem kerítés véd. Hajdú D. András és Szabó Balázs már-már dokumentumfilm-jellegű, közel negyed órás, multimédiás riportja.

A nagybányai riport az [origo] fotó rovatában >>

Elmeséljük, hogyan volt!

A tenger nélküli ország vitorlázó olimpikonja, a győrsági afgán menekült család, a hetven évesen is világbajnokságon birkozó nőgyógyász és a budapesti leszbikus testnevelés-tanárnő között első hallásra semmi összefüggés nincsen. Mindegyikükről készítettek azonban 2012-ben hangos képriportot az [origo] díjnyertes fotóriporterei, akik most az anyagok elkészítésének egy-két kulisszatitkát osztják meg az olvasókkal.

Kattintsatok ide a cikkért!

Égszínkék trabant és ismerős utcák az olasz Marie Claire divatanyagában

Nálunk fotózta legfrissebb divatanyagát az olasz Marie Claire magazin. Az újságban megjelent divatfotókat egy dupla oldalas backstage cikk követi, ahol feltárják a fotózás körülményeit és láthatjuk az ismerős pesti utcákat. Feltűnik többet között a Lőrinc pap téren felújított Hotel Palazzo Zichy, a Nyugati pályaudvar egy-egy részlete, a kihagyhatatlan parlament, egy piros telefonfülke és egy égszínkék trabant is.

VII-ös, magnumos, és más neves fotóriporterek az Instagram joglopásáról

Benjamin Lowy — Reportage by Getty Images, Ed Kashi — VII, Christopher Morris — VII, Gillian Laub, Matt Eich, Landon Nordeman, Tim Barber, Peter van Agtmael — Magnum, Richard Koci Hernandez, Marcus Bleasdale — VII, Richard Renaldi, John Stanmeyer — VII, Peter DiCampo, Brooks Kraft — Corbis, Jonas Bendiksen — Magnum, Karim Ben Khelifa, Jesse Burke, Lynsey Addario — VII, Anastasia Taylor-Lind — VII, Ryan Pfluger, Tomas Van Houtryve — VII, Matt Slaby — Luceo, Kendrick Brinson.

Olvasd el az álláspontjukat a TIME magazin fotóblogján >>

Az alma és a fája - rights grab mindenhol

Facebook, Instagram egy cég, ugyanaz a rights grab. És így se fog csökkenni a feltöltött fotók mennyisége. A hírfotóban utazók pedig újra törhetik a fejüket.

Bővebben az [origo]-n >>

Hajdú D. András a Sajtófotó Pályázat zsűrijében

Hajdú D. András

Megjelent a 2012-es Sajtófotó Pályázat hivatalos kiírása. A négytagú zsűriben köszönthetjük egyebek mellett az [origo] fotóriporterét, Hajdú D. Andrást is, aki a tavalyi pályázaton 7 díjat nyert különböző kategóriákban.

Rajta kívül a zsűriben foglal majd helyet Filip Horvat, az AP hírügynökség horvátországi tudósítója, Marián Pauer fotótörténész és Pataky Zsolt fotográfus.

A pályázati anyagok feltöltése változatlanul a www.sajto-foto.hu weboldalon keresztül történik, a nevezési díj pedig 4000 Ft.

További résztelek a hivatalos pályázati kiírásban.

Kockaarc

A Kúria jogegységi határozata alapján továbbra is kockázni kell a rendőrök arcát: "A nyilvános helyen vagy közterületen szolgálati kötelezettséget teljesítő vagy munkát végző személy e tevékenységének ellátása során nem minősül közszereplőnek, ezért a személyt beazonosítható módon, egyediesítetten ábrázoló képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához szükséges a hozzájárulása."

Fotóriporter és képszerkesztő kollégáinknak egy kis segédlet, az ORFK nyomán. Magyarországon kívül legközelebb Azerbajdzsánban lehet hasznos, ez ugyanis a legközelebbi ország, ahol az itthonihoz hasonló a helyzet. A legtöbb demokratikus országban a közhatalom gyakorlóit, így a rendőröket is, nem magánszemélynek tekintik, amikor munkájuk során az államot képviselik.

A New York Times fotósa a gázai konfliktus fotózásáról


Forrás: Tyler Hicks/New York Times

Tyler Hicks, a New York Times állandó fotósa tíz napot töltött Gázában az izraeli légicsapások alatt. Azt mondja, a legtöbb helyszín megközelíthető és elérhető volt, de nem minden kockázat nélkül. 

>> Interjú és képgaléria a New York Times Lens fotóblogján

83 éves fényképezőgép 240 millióért

Forrás: AFP/Dieter Nagl
Forrás: AFP/Dieter Nagl

Persze, hogy Leica (egy I(A) típusú), persze, hogy ritka (aranybevonatú, és 1929 és 1931 között összesen 95 darab készült belőle), és persze, hogy egy bécsi árverésen került szombaton kalapács alá. Gyönyörű, nem?

Nagy-Britanniában könnyebb lesz érvényesíteni a fotósok szerzői jogát

A szellemi tulajdonra vonatkozó peres ügyeket az új rendszer szerint a megyei szabadalmi bíróságokon 5000 fontos értékhatárig, ügyvéd nélkül lehet majd intézni, egy talán kisértékű ügyek gyorsított eljárásának fordítható rendszerben. A fotósok, akiknek ellopják a felhasználási jog megváltása nélkül használják a képeit (az internet korszakában ugye ez még egyikünkkel se fordult elő) úgy fordíthatnak jogorvoslatért, hogy nem kell csillagászati eljárási és ügyvédi díjakat fizetniük (akkor sem, ha végül veszítenek).

Forrás: Photo copyright boost set to open online ‘floodgates’ | Amateur Photographer

Régi idők kajafotója a New York Times-nál

A New York Times képszerkesztői beletúrtak az archívumukba, és készítettek egy összeállítást a lap ötvenes és hatvanas években készült ételfotóiból. Nem kicsit más a megközelítés, mint a mostani szaturált, közeli, környezetet teljesen nélkülöző kajafotó-vonal.

Set the Stage, Then the Table >>

Pályi Zsófia interaktív képriportja: Misszió a diszkóban - így támad fel a cigány népviselet

Ha feltűnik egy virágmintás hajpánt a diszkóban, vagy hagyományos roma motívumok villannak meg a mandzsettán, akkor jó eséllyel a Romani Design egyik darabjával találkoztunk. Varga Erika mátészalkai divattervező közel három éve vezeti cégét, modern ruhákban próbálja feltámasztani a roma népviseletet, és úgy érzi, ezzel küzdhet a fokozódó társadalmi konfliktusok és a romákkal kapcsolatos negatív előítéletek ellen is. Kattints a képre, nézd végig az anyagot!

Vihar és New York - egy címlapfotó története

Sötétben, rögzítetlen fényképezőgéppel, 1500 méter magasan, egy folyamatosan mozgó helikopter ajtajából fotót készíteni nem könnyű. A New York magazin borítóján látható felvétel, amelyen a Sandy hurrikán elvonulása után látható a város mégis rövid időn belül ikonikussá vált. A holland Iwan Baan aki leginkább építészekről és épületeikről készített fotóiról ismerhető, a floridai Poynter újságíró iskola weblapján olvasható interjúban mesélt készítésének körülményeiről.

Legógép a Lumiére testvérek nyersanyagának reprodukálásához


Forrás: Flickr/Dominique Vankan

A kamera legkülönlegesebb része nem a házilag összeeszkábált harmonika, sőt nem is a Lego váz, hanem a géphez használt film. Az egész építkezésre és fénytelenítésre azért volt szükség, mert Dominique Vankan saját színes filmet szeretne kikísérletezni. A cél a Lumiére testvérek által a századelőn feltalált autokróm eljárást használó nyersanyag legyártása.

Részletek itt, az [origo] techbázisban: http://www.origo.hu/techbazis/20121105-legobol-keszitett-filmes-kamerat-egy-hacker.html

Idén is lesz Fotóporta - ma éjfél a határidő!

Idén is lesz Fotóporta 2012. november 9-10-én a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója, a Mai Manó Ház és a Magyar Fotóművészek Szövetsége közös szervezésében. A konzulensek mezőnye minden eddiginél nagyobb lesz: 15 főből 10 külföldi, 5 magyar. A jelentkezés határideje: 2012. november 5. éjfél, regisztrálni itt lehet: http://fotoporta.hu/

NYT: Avedon divatfotói 1944-2000


Dorina, ruha: Dior (balra is, jobbra is). Párizs, 1955 augusztus. © 2009 The Richard Avedon Foundation 

A New York Timeson megjelent egy slideshow Richard Avedon divatfotóiról az Avedon Fashion 1944-2000 című, most megjelenő könyv illetve nyitó kiállítás kapcsán. A bemutatóban a két kurátor beszél a műfajteremtő divatfotós képeiről, munkájáról, életéről.

Nézd meg a slideshow-t itt via inphoto.

Photoshop-cápa a kertben?

Egy Kevin P. McCarty nevű férfi szerint egy cápa úszkál a Sandy által elöntött New Jersey utcáin. A férfi két képet is feltöltött erről a Facebookra. A két kép közül az egyik, a jobb oldali biztosan Photoshop. Nézzük meg közelebbről!

Kiírták a második Tim Hetherington-ösztöndíjat

A Líbiában elhunyt fotóriporter nevét viselő, a World Press Photo és a Human Rights Watch által gondozott ösztöndíjra november 15-ig lehet pályázni. Az ösztöndíjra már folyamatban lévő, az emberi jogok témakörét érintő témákkal pályázhatnak azok, akik 2008 és 2012 között részt vettek a World Press Photo pályázaton (a 2012-es pályázat nyertesei egyébként október végéig megtekinthetők a budapest Néprajzi Múzeumban).

Részletek itt: http://www.worldpressphoto.org/2012-tim-hetherington-grant

A vita szélére: Obama-Romney képpárok a kampányról

Forrás: AFP

Hónapok óta minden erejükkel azt próbálják megmutatni és bizonyítani az amerikai választóknak, hogy miben különböznek egymástól, Barack Obama és Mitt Romney kampánya mégis tele van olyan pillanatokkal, amelyekben úgy tűnik: egymást másolják.

Félmillió dollár fotózással - két fotós is a MacArthur Genius Grants idei díjazottjai között

Forrás: MacArthur Foundation

Az amerikai MacArthur Alapítvány minden évben kiválaszt 20-40 embert, akik kreatív munkát végeznek, és egyszeri, feltételek nélküli, félmillió dolláros ösztöndíjjal jutalmazza őket. Az idei 23 díjazott között két fotós is van. A díj 31 éves fennállása alatt az ideiekkel együtt mindössze 13 fotós részesült a kitüntetésben.

A VII egyik alapítója, Gary Knight lesz a World Press 2013 zsűrielnöke

Forrás: AFP/Maximilien Lamy

A VII munkáit eléggé szeretjük itt az [origo] fotónál. Az ügynökség egyik alapítója, Gary Knight (a képen jobbra, balra John Stanmeyer) lesz a 2012-es év sajtófotó-terméséből a legjobbakat kiválasztó zsűri elnöke. Nyilván nem ezért jelentették most be, de az 2011-es év legjobb sajtófotóinak kiállítása pedig épp Budapesten, a Néprajzi Múzeumban állomásozik, október végéig.

Nem csak az Ikeánál vállalják be a retusálást

Retusálás

Az IKEA-katalógusból kiretusált nőkről szóló bejegyzésünk kapcsán felmerült egy hasonló történet, ami szerkesztőségünk egyik tagjával, illetve a képeivel esett meg.

Pályi Zsófi 2011-ben Mozambikban készített egy fotóriportot a helyi nők összefogásáról. A magyar Marie Clare magazinban megjelent anyagot később az újság arab kiadása is átvette. Az ottani megjelenés előtt azonban a lap helyi szerkesztői kezelésbe vették a képeket, hogy az iszlám előírásoknak is megfeleljenek. A női összefogásról szóló cikkben a trikókból kivillanó női vállakra és dekoltázsokra így került utólag póló - Photoshop segítségével.

Még több átfestett képpár a bejegyzésben!

Szamoai deréktetkó és megtisztulás csirkével - a hét képei

Forrás: Europress/Getty Images/Sandra Mu

Közüzemi számlák ellen tiltakozó orosz kommunisták, barcogó szarvasbikák, deréktól lefelé tetovált szamoai, sárral elárasztott csocsóasztal és megtisztulás csirkével. Az [origo] képszerkesztőinek válogatása a hét legjobb sajtófotóiból.

Megnyílt a World Press Photo kiállítás Budapesten

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A World Press Photo több mint félévszázados története sok ikonikus és háborús képet adott a popkultúrának, ebbe a sorba illeszkednek az idei díjazottak is. A Néprajzi Múzeumban péntektől megtekinthető válogatást az arab tavasz és a tragédiák uralják, de jut hely a tréfának is. Az [origo] cikke, galéria a kiállításról és a díjnyertes fotókból a képre kattintva!

Egy sorozat a spanyol válság mindennapjairól az év sajtófotóját készítő Samual Arandától

A World Press Photón a tavalyi év sajtófotóját készítő, Tunéziában élő spanyol fotóriporter a New York Times megbízásából tért haza, sorozatát a spanyol válság mindennapjairól itt találjátok:

http://www.nytimes.com/slideshow/2012/09/24/world/europe/20120925-SPAIN.html

Apu, a fejét rángasd!

Dr. Mensch Henrik nőgyógyász szenvedélyes birkózó. A héten közel hetvenévesen is szőnyegre állt, hogy megméresse magát a Magyarországon rendezett veterán világbajnokságon. Hirling Bálint hangos képriportja.

Minden nap háború - egy afgán útja Kabulból Győrságba

Forrás: Pályi Zsófia [origo]

Átvágtak fél Ázsián, éveket dekkoltak Pakisztánban, Iránban és magyar menekülttáborokban, most pedig egy lakással és 14 millió forinttal próbálnak új életet kezdeni egy apró magyar faluban, Győrságban.

Tuba Zoli hangos fotóriportja: Ez iszonyúan meredek - mit keres az olimpián egy magyar hegyikerékpáros?

Kattints a képre, nézd végig!Kattints a képre, nézd végig!

Begipszelve feküdt, folyamatosan az internetet frissítette, hogy megtudja, kijutott-e az olimpiára. Elég gyors volt, először mégsem szerzett kvótát, mert Magyarország csak a 19. volt a világranglistán. Szereti, hogy nincs bezárva, hogy oda megy, ahová akar, és bízik benne, hogy meglepetést tud okozni. Így készül az olimpiára Benkó Barbara, az első magyar női hegyikerékpáros olimpikon.

Egyórás, 2001-es dokumentumfilm az akkor 92 éves Henri Cartier-Bressonnal

Egy kis komolyabb szórakozás a közelgő hétvégére, Raphaël O’Byrne egyórás dokumentumfilmje a fotózás egyik nagymesterével, Henri Cartier-Bressonnal. Franciául, angol felirattal.

Ami a Tony Hicks-interjúból kimaradt

Az idei magyar Sajtófotó-pályázat zsűrijének elnöke, az amerikai Associated Press hírügynökség európai és afrikai képkiadásáért felelős vezető képszerkesztője, Tony Hicks szerint a sajtófotó-versenyek lehetőséget adnak a fotóriportereknek, hogy másképp nézzenek a saját munkájukra és tanulhassanak abból, mások hogyan dolgoznak. Az [origo]-n megjelent interjúnkban szó esik ezen túl Észak-Koreáról, az arab tavaszról és Szíriáról való képes tudósítás nehézségeiről, a sajtófotó hitelességének megőrzéséről. Az alábbiakban az interjúból kimaradt, a sajtófotós szakmát azonban érdeklő részeket gyűjtöttük össze.

Csődvédelmet kért a Kodak

Csődvédelembe vonult a világ egyik legismertebb fotóműszaki vállalata, a Kodak, a csődvédelem nem érinti a leányvállalatokat. A cég közel 1 milliárd dolláros hitelből igyekszik támogatni üzletmenetét a csődvédelem idején. Bővebben az [origo]-n...

Korábbi írásunk az utolsó tekercs Kodachrome film kapcsán: "A fotózás Bugattija" - egy korszakot búcsúztat a szakma

Ami a Szlukovényi Tamás-interjúból kimaradt

Az [origo]-n Szlukovényi Tamással, a Reuters korábbi fotóigazgatójával, a Magyar Sajtófotó Pályázat 2010 zsűrijének elnökével készült interjúból kimaradtak olyan részek, melyek inkább a fotós szakmát érdekelhetik, ezeket itt gyűjtöttük össze.

Javul az esküvői fotózás színvonala...

A sajtófotó kiállítás közönségdíjának átadója

December 15-én 11 órakor a MÚOSZ székházában adják át a XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás közönségdíját.

Több mint 4 millió forint jött össze a Fotográfiai Múzeum javára rendezett árverésen

Keleti Éva: Extázis

 

Több mint 4 millió forint gyűlt össze a Magyar Fotográfiai Múzeum javára azon a jótékonysági fotóárverésen, amelyet a Magyar Fotográfiai Alapítvány 2010. december 8-án rendezett a Ludwig Múzeumban. Az árverésre került 158 kortárs fotográfiát a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagjai ajánlották fel a múzeum támogatására.

A legnagyobb érdeklődés Keleti Éva Extázis című művét kísérte, mely végül 300.000 forintért került leütésre. Számos más fotográfia is várakozáson felüli leütési áron kelt el, köztük olyan neves alkotók munkái, mint Korniss Péter vagy Eifert János.

A liciteken összegyűlt 4.265.000 Ft értékű támogatás nagy segítséget jelent a kecskeméti múzeum szakmai és tudományos munkájának folytatásához. A Magyar Fotográfiai Múzeum nemcsak gyűjti, restaurálja, gyűjteménybe rendezi és kiállítja a magyar és külföldi művészek alkotásait, hanem gyakorlati terepet biztosít számos tudományos kutatónak és egyetemistának.

(a múzeum közleménye)