OLVASTAD MÁR?
 
Temetés, disznótor, esküvő - Kollányi Péter interaktív képriportja a csángókról az [origo]-n
Moldvai, gyimesi, barcasági - Kollányi Péter POYi-díjas fotóriporter évekig járt vissza csángó falvakba, hogy megörökítsen minden fontos pillanatot. Kollányi interaktív képriportja több képsorozaton, videón és szövegen keresztül mutatja be a csángók életét, a...
 
Barack, van egy kis mondanivalóm!
Pályi Zsófia legújabb hangos riportja >>
 
Az [origo] fotó eddigi legnagyobb multimédiás riportja
Nagybánya vezetői a városon kivülre költöztetnék a nyomorban élő a cigányokat, akiket szerintük nem fal vesz körül, hanem kerítés véd. Hajdú D. András és Szabó Balázs már-már dokumentumfilm-jellegű, közel negyed órás, multimédiás riportja. A nagybányai...

World Press Multimedia 2014 - itt a győztesek

Forrás: Marco Casino

Török tüntetések testközelből, őrült dél-afrikai vonatszörfösök és a toronyházak évszázadokon átívelő története - kihirdették a World Press Multimedia 2014 győzteseit.

A World Press Photo 2011 óta negyedik alkalommal megrendezett multimédiás testvérpályázatára hosszú és rövid anyagokat, valamint interaktív dokumentarista alkotásokat vártak. A beérkezett 373 pályamű közül kilencet díjazott a fotósokból és multimédiás szakértőkből álló zsűri.

A hosszú anyagok közül Emin Özmen török fotoriporter munkája bizonyult a legjobbnak, mely amellett, hogy testközelből mutatja meg a Gezi park környéki összecsapásokat, megkísérli egy egységes történetbe foglalni az eseményeket. A kategória további helyezettei egy new york-i demokrata jelölt kudarccal záruló kampányáról és az időskori demencia közösségi feldolgozásának módjairól tudósítanak.

A rövid anyagok közül a kilátástalan életű dél-afrikai fiatalok őrült időtöltését, a vonatszörföt bemutató összeállítás lett a befutó, de az egy amerikai katona kandahári ámokfutásának borzalmas következményeit vizsgáló munka és a tradicionális, ám annál brutálisabb olasz "futballt", a Calcio Fiorentinót ismertető anyag sem ígér nyugodtabb perceket.

Az interaktív dokumentarizmus kategóriájában az első díjat a New York Times magasházakkal foglalkozó, igen látványos anyaga nyerte el. A második díjat a Guardian grafikailag visszafogottabb, azonban annál informatívabb összeállítása kapta, melyben a legapróbb részletekbe menően megtudhatjuk, mennyiben érint minket, hétköznapi polgárokat a Snowden-ügy. Végül, a kategória harmadik helyezettje egy független alkotó munkája, melyben egy tipikus, elnéptelenedő amerikai megye sorsát követhetjük nyomon, míg el nem fárad az egérgörgőt mozgató ujjunk.

A nyertes pályaművek egy helyen itt tekinthetők meg.

hirdetés