Elárverezik az egyetlen Hasselbladot, ami a Holdon járt

Forrás: WestLicht

Elárverezik az egyetlen olyan középformátumú, a svéd Hasselblad átlal gyártott fényképezőgépet, ami megjárta a Holdat. A gépet Jim Irwin űrhajós használta a 15. számú Apollo küldetés során 1971-ben.

A Hasselblad 500 EL DATA CAMERA HEDC típusú vényképezőgépet a WestLicht fényképészeti aukciósház árverezi el március 22-én. A gép egyike annak a 14 fényképezőgépnek, amiket a Hold felszínén használtak, de ez az egyetlen egy, amit vissza is hoztak a földre.

A moduláris rendszerű gép többi példányáról eltávolították a filmkazettát, és a vázat és az objektíveket egyszerűen az égitesten hagyták az űrhajosok, hogy azonos súlyú holdkőzetet hozhassanak haza magukkal.

Jim Irwin 299 felvételt készített a géppel a felszínen, és további 96-ot az oda- és hazaúton. Jim Irwin fotóiból is jár a fényképezőgéphez az aukción, a szervezők 150 000 dollár körüli leütési árra számítanak.

Ha esetleg valaki megvenné, további részleteket a WestLicht oldalán talál. A British Journal of Photography ugyan nem említi az aukcióról szóló hírében, de ha jól gondoljuk, még 13 vár gazdára a Hold felszínén, senki se őrzi, csak el kell ugrani értük!

UPDATE: A legendás fényképezőgép végül  jóval a várakozásokat meghaladó áron, kicsit több mint 910 000 dollárért kelt el.

hirdetés